на живо

CNN: Бербатов смята, че той е човекът, който ще оправи футбола

Ние сме замръзнали във времето, все още сме в 1994-а, казва бившият капитан на България

CNN: Бербатов смята, че той е човекът, който ще оправи футбола
 

Медийният гигант CNN публикува обширен материал за последните събития в българския футбол, като акцентът пада върху Димитър Бербатов и неговата битка за смята на ръководството на Българския футболен съюз.

"Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го отведе в Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, като вкара повече от 250 гола и спечели 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство досега", започва анализът на CNN.

"Четири години след края на кариерата си, Бербатов има големи амбиции да промени футболния пейзаж в родната си България.

Снимка: Lap.bg
Той казва, че нито положението, нито властта го мотивират, а желанието да предаде натрупаните знания и опит от игра на върха на спорта в Европа.

"Българският футбол е в голяма криза", каза Бербатов пред Аманда Дейвис от CNN Sport от Лондон в скорошно интервю. "Моят екип – Стилиян Петров, Мартин Петров, всички бивши футболисти – решихме, че трябва да променим нещо у нас. И започнахме да се борим за тази промяна".

Но промяната досега се оказа неуловима, особено, както казва бившият играч на Манчестър Юнайтед, "докато Българският футболен съюз (БФС) и настоящият президент Борислав Михайлов остават преследвани от поредица от противоречия".

Михайлов подаде оставка като президент на БФС през 2019 г., след като английски футболисти се оплакаха от расизъм на мач в София. Според съюза оставката на Михайлов е "следствие от вредна на българския футбол среда".

Тогава премиерът Бойко Борисов призова Михайлов да подаде оставка след мача, заявявайки, че е недопустимо хора от България "да бъдат свързвани с расизъм и ксенофобия".

Снимка: Lap.bg

Михайлов отрече забележките на Борисов да са свързани с оставката му, според The Guardian, като тогава каза: "Имаше четирима или петима души, които участваха в скандиранията... Направихме каквото трябваше да направим по отношение на сигурността по време на мача срещу Англия".

"България не е расистка държава. И решението ми да се оттегля няма нищо общо с това, че премиерът Борисов ми поиска оставката ден след мача. Търпението ми свърши".

Това, което се случи през 2019 г., не беше единственият скандал с расизъм, който опетни ръководството на БФС.

По-рано тази година техническият директор Георги Иванов заяви, че небългарски играчи с "друг цвят на кожата" няма да играят за националния отбор, докато той е в тази роля.

Михайлов преизбран

Две години след като подаде оставката си, Михайлов бе преизбран за президент на БФС за пети мандат, когато кандидат бе и самият Бербатов.

Снимка: Ладислав Цветков

Бербатов обаче твърди, че Михайлов е спечелил властта нечестно. Преди изборите през 2021 г. говорителят на Конгреса обяви, че са необходими общо 242 гласа, за да спечели извънредния конгрес на БФС, но Михайлов спечели с 241 гласа и впоследствие беше обявен от Конгреса за победител.

След конгреса Бербатов заведе дело в софийския съд, откъдето все още чака решение. При гласуването за Михайлов получи 241, а Бербатов - 230.

"Вкарвал съм много голове, пропуснал съм, губил съм битки и мачове", казва Бербатов. "Когато е направено по правилния начин, няма какво да кажеш. Но когато се направи грешно, трябва да борите и да сигнализирате, за да видят всички какво се случва".

Снимка: Facebook

"Българският закон все още признава безспорната победа на г-н Борислав Михайлов като президент пред високопоставени служители на ФИФА и УЕФА, които също така официално заявиха, че конгресът е бил с най-високи организационни стандарти и резултатът от него трябва да бъде уважен изцяло", се казва в съобщение на БФС, цитирано от CNN Sport.