на живо

Полина Хаджиянкова - Момичето, което променя съдби

Определено не е за всеки, споделя пред bTV спортният психолог на ЦСКА

Бившата баскетболистка Полина Хаджиянкова се грижи за менталното здраве на футболистите на ЦСКА. Срещаме ви със спортния психолог, в чиито вени тече шампионска кръв. Майка й е легендата Нина Хаджиянкова - част е от славния отбор на Левски, който печели Купата на европейските шампионки през 1984 г.

Бащата на Поли е едно от големите имена в спортната ни журналистика – Румен Хаджиянков.

"Психологията е неизменна част както от живота, така и от спорта. Спортната психология помага на спортистите да се справят с изискванията на професията и да подобрят представянето си. Вниманието на тази наука е насочено към поведението, мисловните процеси, емоциите и психичното равновесие", започва Хаджиянкова пред bTV.

Носила е екипите на редица европейски отбори в Испания, Германия, Швейцария и Италия. Играла е и в колежанското първенство на САЩ, в първодивизионния Айона Колидж, Ню Йорк. Бакалавър е по психология от същия университет, както и магистър по Спортна психология в НСА "Васил Левски", а в момента е отчислен докторант пред защита на дисертацията и вече хоноруван преподавател в спортната академия.

Къде е България на картата?

"По моите наблюдения в България в последните няколко години все повече се говори за спортна психология и все повече спортисти и треньори търсят услугите на спортни психолози. Това е обнадеждаващо, че се движим в правилна посока, макар и със закъснение".

Откровена е, че не среща много трудности в работата си. Иска да помогне на всеки и като бивш професионален спортист на нея и е по-лесно да изгради връзка със себеподобни и много бързо скъсява дистанцията.

"Изграждането на доверителна връзка е особено важно в нашата професия и лекотата на този процес улеснява много по-нататъшната работа", допълва бившата баскетболистка.

Тежка контузия я вади от професионалния спорт и след дълъг период на възстановяване в момента тренира за удоволствие и здраве.

"Донякъде това е естественото продължение на спортната ми кариера, тъй като докато играех в Щатите учих бакалавър психология, но в нито един момент по време на спортния ми път не съм си мислила, че ще се занимавам точно с това.

Бях на 29 години когато се наложи да спра с любимата игра. След това в рамките на една година смених няколко работи, докато лека–полека се ориентирах в точната посока за мен. Записах магистратура по спортна психология в НСА, едновременно работех като психолог в една организация, преминах следдипломни обучения, редица стажове, след това докторантура и т.н."

За ролята на родителите

"Безспорно изключително важна. Да си родител на спортист не е лесна работа, особено в днешно време, когато на децата бързо им доскучава, лесно губят концентрация и са затрупани от много и лесно достъпни забавления. Да си родител за пример означава да използваш спорта, като инструмент за изграждане на характер. Също така означава да знаеш, че победата е важна толкова, колкото са важни и житейските уроци, които могат да бъдат преподавани чрез спорта. И не на последно място – автономност!

Снимка: Lap.bg

Всеки спортист трябва да бъде собственик на своето участие в спорта. Децата ви трябва да карат автобуса, вие сте само пътници, които им помагате да намерят верния път. Можете да ги насърчавате, да ги побутвате, но в крайна сметка пътуването ще бъде много кратко, ако вие сте на шофьорското място, а не детето ви", споделя Хаджиянкова.

Най-ценното, което е взела от родителите си е трудолюбието, отговорността, независимостта, дисциплината и отдадеността. "С две думи да бъда войник", усмихва се Поли.

А за баща си допълва: "Той стои на трон в сърцето ми и докато съм жива всичко, което правя ще има неговия отпечатък. Няма малко или голямо решение, което да взема и да не се запитам дали той би го одобрил. Така, че и сега той е моят най–точен компас. Според мен би ми казал да продължавам в същия дух или поне се надявам..."

Поли е майка на дъщеря, която е закърмена с любовта към оранжевата топка. "Ния има вече баскетболна топка при баба си и упражняват пасове, което на мен много не ми харесва, но никой не ме пита (смее се). Вкъщи засега се опитвам да е по–неутрална средата и да има избор и от други играчки. Това в кръга на шегата. За мен и за баща й е най-важно тя да бъде здрава, спокойна и щастлива с каквото и да реши да се занимава един ден. И да бъде добър човек на първо място!"

Снимка: Lap.bg

Завършваме с ЦСКА. "Работила съм с отбори от различни видове спорт, както и национални отбори. Има си специфики, разбира се както при различните полове, така при различните възрасти, вид спорт и квалификация на спортиста. Работата на спортния психолог е широко спектърна и изисква сериозно посвещение, постоянно усъвършенстване, работа под напрежение, сериозна отговорност и дисциплина. Определено не е за всеки", казва пред bTV Полина Хаджиянкова. Момичето, което променя съдби.