live

Разграбват и рушат затворения преди 9 години спортен комплекс "Червено знаме" в София

bTV пусна запитване до спорното министерство дали има охрана и ще бъде ли обезопасен обекта, отговор все още няма

Разграбват затворения преди 9 години спортен комплекс "Червено знаме" в столицата. Екип на bTV засне незаконните действия. 

Снимка: btvnovinite.bg

В момента сградата се руши. Заграждения липсват и всеки може да влезе съвсем спокойно. Няма и табели, че достъпът е забранен. Наша проверка  на място показа, че няма и охрана. Успяхме да заснемем и как няколко мъже рушат и разграбват комплекса.  

Снимка: btvnovinite.bg

На кадрите ясно се виждат четирима мъже с чукове в ръка, кирки и горелки, които режат железата и се опитват да изкъртят дограмата при вътрешните басейни. Питаме ги защо са влезли в затворилия преди години комплекс. Отговорът им е, че били наети. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че охраната е звънял на шефа и е дошла фирмата и иска да работи с нас. С‘я ще му звъннем на началника и ще дойде, той е тука“, заявява един от тях.    

Минути по късно се появява още един мъж. Първоначално твърди, че е охрана на обекта. Малко по-късно версията му се променя – охранявал обект в съседство. На басейните идвал от време на време, за да гони нарушители.   

Снимка: btvnovinite.bg

През това време, четиримата мъже, твърдящи, че работят във фирма, наета да премахне железата, бягат, но на място остава горелката, инструменти и няколко кирки.  

От спортното министерство обясниха за bTV, че те не са наемали никой, за да премахва или да извършва каквито и да е работни дейности в обекта.

Басейните на "Червено знаме" последно са работили през 2012 г.  9 години по-късно те се рушат, в част от тях дори има изоставени гуми.

Според общинския съветник  Борис Бонев общината трябва да има водеща роля за спасяването на комплекса, като обедини усилията си със спортното министерство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да намерят механизми това съоръжение да бъде спасено и да се използва. Тук трябва да са пълни трибуните, да има вода, да има деца, да спортуват“, казва Бонев.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Имотът е държавен. За да инвестираме средства в него, той  трябва да стане общински, но цената от 100 милиона за инвестиция на фона на толкова пари, които са нужни за метрото в Слатина, не оправдава такова решение“, казва общинският съветник Георги Георгиев. 

Спортното министерство не е съгласно да се раздели със собствеността на обекта:

Снимка: btvnovinite.bg

„Като принципал ММС не е съгласно за смяна на статута на терена, тъй като Министерството се е доказало многократно като добър стопанин. Имаме разработен  идеен проект, който вече е представен на инвеститори с интерес към обекта. Работните разговори, свързани с проекта, бяха временно преустановено поради пандемичната обстановка. Но за нас този обект е с приоритетно значение“. 

За спасяването на „Червено знаме“ са необходими около 120 милиона евро изчисляват от Министерството на младежта и спорта.

bTV пусна запитване до спорното министерство дали има охрана и ще бъде ли обезопасен обекта, отговор все още няма.

Това не е единственото спортно съоръжение в София, което вече години наред се руши.
А причините са различни, сред тях са спор за собственост и липса на инвеститори.

Един от символите на разруха е къпалнята "Мария Луиза".  Отворена е през далечната 1939 г. и десетилетия наред е използвана от софиянци за отмора и забавления.

Отдавна негоден за употреба и за провеждане на състезания и тренировки по колоездене е Колодрумът в Борисовата градина.

От години не се играе футбол и на стадион "Септември" в столичния квартал "Красна поляна".