на живо

Българските двигатели в машината Борусия Дортмунд (ВИДЕО)

Двама българи са част от успехите на германския гранд

Българските двигатели в машината Борусия Дортмунд (ВИДЕО)
 

Еуфорията в Дортмунд е огромна! Местната гордост – Борусия Дортмунд, стигна до своя първи финал в Шампионската лига! Тази вечер, на митичния "Уембли", „жълто-черните“ се изправят срещу Реал Мадрид, а срещата ще бъде излъчена от 20:30 ч. пряко по bTV Action.

Германският клуб засвидетелства уважение към всеки един от общо 519 служители, които получиха възможност да гледат спора за трофея на "Уембли" на живо, като от Борусия ще поемат всички разходи. Сред тази армия от хора, работещи за Дортмунд, има и двама българи.

Божидар Димитров е сред най-младите служители. Едва 30-годишен, българинът вече може да се похвали зад гърба си със създадена школа в Германия, а от 12 месеца е част от финалиста в Шампионската лига. Божидар е главен треньор на възрастова група U10/U11 в Борусия.

„Чрез академията, която успях да създам през 2021 г., направих добро име в нашия регион. Така се стигна до момента, в който се свързаха с мен и осъществихме контакта с Борусия. Поканиха ме на интервю, представих се добре и успях да попадна в такъв голям клуб, какъвто е Дортмунд.“, разказва българинът, работещ в тима.

В школата на германския колос Божидар тренира своите деца на метри от мъжкия отбор:

„Ние излизаме на тренировката с тях. При нас хубавото е, че когато ние тренираме в 17 ч., мъжкият отбор тренира по същото време. Съответно те тренират от другата страна на нашия терен. Това за момчетата са изключително емоционални моменти, в които те могат да видят самите играчи. Просто индиректно понякога Джейдън Санчо идва при младите, гледа ги. След това се снимат, говорят си. Изключително близък момент за играчите като контакт. Те са хората, от които трябва да се учат. Да видят те как го правят."

"Този контакт го имат в Борусия Дортмунд. Това е нещо, което не може навсякъде да се види. Има футболисти от U19, които вече играят за мъжкия отбор - Кел Ветиен, Самуел Бамба. Има някои, които успяха да играят за мъжкия отбор, някой път ги свалят отново при юношите. Там са пратени за Младежката Шампионска лига.“, допълва Божидар.

В момента във възрастта, която ръководи (деца, родени през 2014 г.), Димитров работи с щаб от четирима:

„4 човека сме отговарящите за представянето в тази възраст. Двама асистенти имам. Един шеф-треньор, който съм аз, както и домакин, който се занимава с цялата организация по мачовете и турнирите. Идеята е да останат максимално много играчи в самия набор. В момента работя с 12 играчи плюс двама вратари. В следващата година в U11 ще работя с 16 човека. Колкото по-малък е наборът, толкова по-малко футболисти да има. Да може да се работи индивидуално. Да се вземе максимално от нещата, които могат да свършат.“

Николай Илиев е вторият българин, който понастоящем е служител на Борусия Дортмунд. Той е част от академията на клуба и проследява заключителните етапи от селекцията на клуба при подрастващите. Посредством кампове, обучения и създаване на филиали в Германия и чужбина, клубът прави подбор на перспективни играчи. Най-добрите преминават и през пробен период в Борусия, където са под наблюдението на Илиев.

„Изборът е голям, защото наистина говорим за селекция на деца от целия свят. Като се започне в Америка, в Китай също, тя е една, но има няколко подразделения. Има в Сингапур, в Хонконг, Тайланд, в азиатските държави са доста, в Мексико, и така нататък. Оттам е трудно да се селектира, това са просто деца под наблюдение, поетапно като се селектират в определената държава се докарват до Германия, само за да се поддържа контакт, защото на всеки е ясно, че трансферът на деца е забранен, няма как. Ние имаме възможност да ги привлечем срещу трансферна сума на доста по-късен етап“, признава Николай.