на живо

27 години по-късно: Справедливост за 96-те жертви от "Хилзбъро" (ВИДЕО)

Според съдебните заседатели полицията носи вина за трагедията

Най-после роднините на 96-те жертви на трагедията на "Хилзбъро" получиха възмездие. След двугодишен процес съдебно жури отсъди, че феновете на Ливърпул са били убити по непредпазливост.

Според съдебните заседатели, цялата вина пада върху официалните лица и полицията, които не само че причиняват трагедията, но и впоследствие не реагират адекватно.

Решението накара присъстващите семейства на загиналите да се изправят на крака, да започнат да ръкопляскат, а после да и да се прегръщат помежду си. Мнозина се разплакаха от щастие и спонтанно запяха „You'll Never Walk Alone”, а след това последваха възгласи „Справедливост за 96-мата“.

На 15 април 1989 г. в 15:00 часа на стадион „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия започва футболната среща между ФК „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“. По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

Полицията и „Бърза помощ“ не смогват да помогнат на ранените. Въпреки това голяма част от полицията прави кордон, като блокира 3/4 от игрището, за да не могат феновете на „Ливърпул“ да достигнат тези на „Нотингам“.

Парадоксално фенове на Нотингам, опитали се да излязат на тревата, за да окажат помощ, са спрени.

„Най-накрая свърши. След мъчителни 27 години семействата на 96-мата и всички фенове на Ливърпул получиха справедливостта, която заслужаваха“, заяви британският министър на труда Анди Бърнам.