на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

За българския финал в плуването, жълтите чорапи на Симона Дянкова и "Краят на един цикъл"

Lap.bg

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!


Има само една българска плувкиня с два олимпийски медала и е хубаво от време на време да си спомняме чудото, което тя направи на игрите в Сеул 1988. Да, там Антоанета Френкева само докосва златото, което й се изплъзва на два пъти – първо на 100 м бруст, където тя остава със сребро, а титлата отива при великата Таня Богомилова и превръща този финал в един от най-българските в олимпийската история. Френкева остава с бронз и на 200 м бруст.

Антоанета Френкева от години живее в Канада и няма нищо общо с професионалния спорт. Тя е специалист по информатика и разработва компютърни програми за козметичната индустрия отвъд океана. Не плува дори за удоволствие, а децата й плуват, но само за здраве.


Помните ли онзи кървав мач през 1997 г. в Лас Вегас между Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън, в който Тайсън отхапа парче от ухото на съперника си? Тогава канибалската му проява му коства дисквалификация. Холифийлд обаче не е първата жертва с разкъсано ухо на босковия ринг, а днес ще ви изненадаме с факта, че другият подобен случай е с... българин! Това се случва на един от най-големите боксьори и треньори в родния бокс Георги Стоименов-Терсенето в разгара на кариерата му в националния отбор.

„Един грък на име Христос ме подреди така. Разгони ми фамилията, а преди това го бях размазал”, спомня си Стоименов, който има над 350 официални мача, с над 20 години стаж на ринга. Случката се разиграва на Балкански игри в Атина. В изблик на ярост, че губи, гъркът раздробява лявото ухо на българина. Впоследствие Терсенето си прави пластична операция във Военна болница. „Всичко в ухото ми е пластмаса. Нямам никакъв усет”, споделя европейският вицешампион от Катовице 1975 и участник на олимпийските игри в Монреал 1976, който като треньор работи с едни от най-големите имена у нас – Даниел Петров, Серафим Тодоров, Киркор Киркоров.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

#quarantinelife #quarantinestyle #dog #colorful #beautifulsky #lovedogs #bestfriend #quarantineday #beautifulday

Публикация, споделена от Simona (@simonadyankova) на

Ако обичате художествената гимнастика, но по някаква причина все още не сте последвали в Инстаграм Симона Дянкова, днес го направете. Постовете на капитана на ансамбъла ни са сред най-цветните, най-оригиналните и най-позитивните измежду всички български спортисти от началото на карантината. Дали ще танцува загадъчно и с много артистизъм в тъмното, или ще позира по жълти чорапи с домашния си любимец върху слънчевата си веранда, няма значение. Симона винаги е способна да ви повдигне духа и настроението.

Ред е да ви изпитаме познанията в ежедневния ни куиз. Днес ви питаме: колко световни рекорда в леката атлетика все още стоят на името на българи?

Kолко световни рекорда в леката атлетика все още стоят на името на българи?

Снимка: Ладислав Цветков


От тази седмица сме нетърпеливи точно, колкото вас за това, което предстои по инициатива на БФС. Силните на деня от футболната ни централа обещаха, че започват периодични брифинги по примера на оперативния щаб. Едва ли те имат потенциала да бъдат ежедневни, но отсега се вълнуваме как биха изглеждали тези брифинги, кой би участвал в тях и с каква интригуваща и забележителна информация биха занимавали медиите по време на пандемия.

А докато се вълнуваме и очакваме, днес е добър момент да си припомним един документален филм, посветен на драматичната рокада на върха в БФС. Гледайте отново „Краят на един цикъл” – филм, който излъчихме в поредицата на bTV Репортерите.

bTV призовава: останете си вкъщи!