на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

Защо в Америка футболът не е футбол?

Getty Images/Guliver Photos

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Научете:

За по-голямата част от света футболът си е просто футбол. В САЩ и Канада обаче под футбол разбират "американски футбол", а нашия наричат "сокър". Но защо?

Според документ на професора от Мичиганския университет Стефан Шимански, всичко е започнало в Англия в началото на 1800-те години, когато е открита версия на спорта футбол - базирана на игра за "обикновени хора" през Средновековието. В началото имало различни варианти на играта, а една от тях, при която топката се подавала с ръце, получила името "ръгби футбол". Друга вариация се наричала "асосиейшън футбол".

Впоследствие "ръгби футбол" става "ръгър" за по-кратко, а "асосиейшън футбол" - "сокър". 

След разпространението на новите спортове отвъд Атлантическия океан, американците създавали свой вариант на играта с топка. Кръстили я просто "футбол". 

Снимка: БГНЕС

От проучването на професор Шимански става ясно, че самите британци се обръщат към спорта със "сокър" за голям период от време през 20-ти век. Между 1960 и 1980 г. думите "сокър" и "футбол" са взаимозаменяеми в британския речник. Всичко се променя, когато от 1980 г. думата "сокър" спира да се употребява в публикации, а когато все пак се налага нейното използване, се визира американският й смисъл.

Твърди се, че реакцията на Великобритания е в отговор на честото използване на думата "сокър" в САЩ по време нa забележителния прогрес на Северноамериканската сокър лига (NASL) през 1980 г.

Прочетете:

Днес е поредният важен ден за бъдещето на сезона във Висшата лига. От тази седмица се очаква отборите да подновят тренировки на малки групи от по петима души, но по всяка вероятност датата 12 юни за "рестарт" ще бъде изместена още напред във времето. И тъй като сме убедени, че английското първенство ви липсва, предлагаме да прочетете една доста интересна и със сигурност много забавна статия на Виталио Людмилов, която представя отборите като държави.

Забавлявайте се вкъщи:

Навсякъде и по всяко време ни напомнят противоепидемичните правила, които би трябвало да ни предпазят от заразяване с коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

Спортистите отново тренират, въпреки че подготовката в затворени помещения си е цяло предизвикателство. 

Вижте как един джудист реши да "дезинфекцира" съотборниците си, докато тренират.

Тествайте знанията си:

В днешно време футболистите имат право да защитават цветовете само на един национален отбор. В миналото обаче е било нещо напълно нормално да смениш флага, а не един и двама играчи са се състезавали за две страни. Има обаче само един, който официално е ритал за три държави, въпреки че не успява с нито една от тях да участва на световно първенство. 

Днес ви питаме - кой е единственият футболист с мачове за три държави?

Кой е единственият футболист с мачове за три държави?

Гледайте отново:

Футболът вече не е само мъжки спорт. Доказват го милионите момичета по света, които преследват спортна слава въпреки предразсъдъците и стереотипите.

Снимка: Getty Images

Симона Петкова е едно от тези момичета. Родената в Габрово футболистка играе в Италия и е единствената чужденка в отбора на "Сан Марино". Гледайте още веднъж репортажа на Валери Генов - "Нежната надежда на футбола".