на живо

8 правила на модерния футбол, които се нуждаят от промяна (СНИМКИ И ВИДЕО)

Един анализ на колегите от 90min.com

Футболът е хегемонът сред спортовете. Мнозина се възхищават на красотата на тази игра, но и най-хубавите неща не са перфектни.

Всеки един спорт има недостатъци и правила, които се нуждаят от лека промяна. Ако попитаме футболните фенове, те със сигурност няма да са на едно мнение по въпроса.

Все пак има 8 проблемa на съвременния  футбол, на които трябва да се обърне специално внимание.

Представяме ви ги, степенувани по важност:

8. Правилото за удар от вратата

През миналия сезон в Премиър лийг станахме свидетели на интересна случка.

По време на двубоя Куинс Парк Рейнджърс – Манчестър Сити стражът на „гражданите” Джо Харт изпълни удар от вратата, но се подхлъзна и ритна топката два пъти. Тя попадна в краката на голмайстора на домакините Чарли Остин и нападателят не сбърка – 1:0. „Лофтъс Роуд” изригна, Остин празнуваше попадението си. Оказа се обаче, че то е отменено.

Причината е, че при изпълнение на удар от вратата вратарите не трябва да ритат топката повече от веднъж. Ако това все пак се случи, те трябва да повторят.

Така всъщност Остин бе наказан за грешката на Харт...

РЕШЕНИЕ: При двойно докосване да се отсъжда непряк свободен удар на границата на наказателното поле за съперника.

7. Оказването на медицинска помощ

Целият този процес е пълен фарс.

Правилата гласят, че играчите не трябва да получават медицинска помощ на терена, но това се случва в почти всеки мач.

Отново според тях, независимо колко сериозна е била контузията на играча, той трябва да напусне временно терена и да изчака разрешение от съдията, за да се върне на игрището. Понякога отборът на дадения футболист трябва да се брани при статично положение и остава с човек по-малко...

РЕШЕНИЕ: Играчите да бъдат извеждани максимално бързо от терена, както е по правилник.

Все пак понякога се случват и такива неща:

6. Връщането на топката

Тук всъщност нямаме конкретно правило. Връщането на топката във владение на противника е феърплей.

Представете си обаче следната ситуация. Единият тим атакува, но съперников футболист се превива на терена. В такива случаи първите трябва да спрат и да изкарат топката извън игра, за да може на противниковия играч да бъде оказана медицинска помощ. При подновяването на играта, отборът, който се е бранел изритва топката максимално далеч от своето наказателно поле. Не звучи никак честно...

Като прибавим и факта, че футболистите може да симулират, за да прекратят опасна атака на съперника, определено трябва да се направи нещо по въпроса...

Ако не, винаги може да се следва примерът на Луис Адриано:

РЕШЕНИЕ: Играта да продължава до края на атаката, освен ако няма индикации за наистина сериозна контузия. Така ще се избегне спирането на противниковото нападение със симулации.

5. Дефинирането на „прекаленa радост след гол”

Това определено разваля удоволствието от играта.

Футболистите винаги се чувстват страхотно след като отбележат. Повечето дори признават, че не помнят какво се е спучило при отпразнуването му. Еуфорията е твърде голяма и в такива моменти не се замисляш.

Несправедливо е да получаваш жълт картон в такива случаи... Разбираемо е, че футболистите трябва да се върнат колкото се може по-бързо по местата си, но защо не им е позволено да свалят екипа си или да се порадват на попадението заедно с феновете?...

РЕШЕНИЕ: Футболистите да не бъдат наказвани по никакъв начин за радост след гол, освен ако не провокират противниковите привърженици.

Не трябва и да се прекалява с празнуването, разбира се:

4. Правилата за наказания в Бундеслигата

Правилата в Германия гласят, че за спиране на атака, в която съперников футболист би излязал очи в очи с вратаря, състезателят няма право да играе в следващите минимум две срещи на своя тим. Ако обаче противникът превърне отсъдения пряк свободен удар или дузпа в гол, санкцията се намалява с един мач.

Миналия сезон, на мача Байерн (Мюнхен) - Шалке, защитникът на баварците Жером Боатенг бе изгонен за професионален фаул, а Шалке получи правото да изпълни дузпа, която „кралскосините” не съумяха да реализират.

Заради предишни провинения Боатенг получи забрана да играе в следващите три мача на немския шампион, но Байерн обжалва.

Наказанието на немския национал в крайна сметка бе намалено на 2 срещи.. Причината – баварците се позоваха на правилото, че старите провинения на играчите не се взимат предвид при определяне на наказанието им за професионален фаул..

В Германия това започва да се превръща в проблем..

РЕШЕНИЕ: Тук топката е в полето на Германия..

3. Двойното наказание

Правилата гласят, че ако играч извърши нарушение в наказателното си поле като последен човек в отбрана, противникът получава дузпа, а провинилият се футболист– червен картон. Така се получава „двоен удар”, от който е трудно да се съвземеш.

„В такива случаи трябва да има отделни правила за нарушение в и извън наказателното поле. Ако фаулът е вътре, се дава дузпа, което само по себе си е достатъчно като наказание. Няма нужда и от червен картон. Жълт е напълно достатъчен”

Това са думи на Арсен Венгер след като в един мач от Шампионска лига между неговия Арсенал и Байерн (Мюнхен) стражът на лондончани Войчех Шчесни е изгонен за фаул в пенала, а баварците получават правото да изпълнят дузпа.

РЕШЕНИЕ: Арсен Венгер го е казал най-точно!

2. Добавеното време

Колкото и да не ни е приятно, трябва да признаем, че футболът има какво да научи от ръгбито.

Няма нищо по драматично от гол в последните секунди на мача, но понякога главният съдия добавя 3 минути към редовното време, а се играят 4 или 5 заради контузии и бавене на време.

Решението е часовникът да се спира в такива ситуации. Така би било най-честно.

РЕШЕНИЕ: Понякога цялото добавено време преминава в симулации и бавене на играта. Независимо, че главният съдия спира своя часовник е нужно и официалното време да бъде спирано.

1. Коментарите на треньорите относно съдийството

Мачовете са по малко повече от 90 минути, но след това се обсъждат с дни.

Анализаторите могат да коментират съдийството, но треньорите често биват глобявани именно за това.

Старши треньорите или трябва да могат свободно да изкажат мнението си, или да им бъде забранено, а размерът на глобите при нарушаване на това правило да се увеличи.

Знаем, че Жозе Моуриньо често се забърква в подобни скандали. Какво са обаче 25 хиляди паунда за човек, който печели по 12,5 милиона на година?...

РЕШЕНИЕ: По-солени глоби или пълна свобода за треньорите по отношение на коментарите.