на живо

8-те най-големи пропуски от дузпа в историята на футбола (ВИДЕО)

Една класация, вдъхновена от изпълнението на Лусиано Нарсинг (ПСВ) срещу Атлетико (Мадрид)

Getty Images

Наказателните удари във футбола винаги са ни предлагали много емоции.

Късно снощи Атлетико (Мадрид) и ПСВ (Айндховен) изиграха страхотен мач-реванш от 1/8-финалната фаза на Шампионска лига. Двата тима предложиха хубав футбол, но така и не успяха да си отбележат гол за общо над 210 минути игра.

Двубоят се реши с наказателни удари – 8:7 за испанския гранд.

Големият грешник за ПСВ бе Лусиано Нарсинг. Полузащитникът се появи на терена две минути преди края на продълженията, а по-късно единствен сбърка от бялата точка, пропускайки една от най-важните дузпи в историята на тима от Айндховен.

Снимка: Getty Images

Представянето му заслужава не оценка „Слаб 2“, а нещо ново - минусово число.

То обаче ни накара да съберем най-важните пропуснати дузпи в историята на футбола. Пригответе се да видите някой легендарни играчи в нашата класация.

Нарсинг пропусна осмия наказателен удар за своя ПСВ, така че решихме да ви покажем 8 негови „другари по съдба“. А и е по-лесно да направиш класация с 8, отколкото с  10 позиции. (Шегуваме се, разбира се...)

8. Крис Уодъл и Стюърт Пиърс 

Германци срещу англичани. Вечното съперничество. През 1990 година Германия още е разделена на две – Източна Германия (ГДР) и Западна Германия (ФРГ). На Мондиала в Италия през същата тази година ФРГ среща Англия  на полуфинал.

Двата тима стигат до дузпи и си разменят по три точни изпълнения.. преди Стюърт Пиърс и Крис Уодъл да пропуснат по веднъж, класирайки германците на финал.

Футболът е проста игра и накрая германците винаги побеждават", казва тогава Гари Линекер. Тази незабравима реплика на английската легенда ще се помни винаги.

7. Антони Нокаерт

Не всички следят случващото се в Чемпиъншип – второто ниво на английската футболна пирамида, така че може и да сте пропуснали един от най-драматичните мачове в историята на спорта.

През сезон 2012/2013 Лестър и Уотфорд се изправят един срещу друг в полуфинален плейоф за влизане в Премиър лийг. На „Уембли“ общият резултат от двата мача е равен (2:2), а реферът дава дузпа в полза на Лестър.. в самия край на срещата.

Антони Нокаерт застава зад топката, но не реализира. Той и съотборниците му са толкова разочаровани, че спират да играят за няколко секунди. Съперникът им организира бърза контраатака и сигурно предполагате как завършва тя. Да – с гол. 3:2 и Уотфорд е на финал!

6. Серхио Рамос

2012 година. Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен) се сблъскват в спор за място на финала в Шампионска лига.  

Срещата се решава с дузпи, а едно от изпълненията и до днешен предизвиква смях у всеки футболен фен.

Защитникът на испанците Серхио Рамос праща топката толкова далеч от целта, че шегите с неговия изстрел не спират дори месец след загубения от Реал полуфинал.

5. Давид Трезеге

Стигне ли се до дузпи във финал на Световно първенство, е ясно, че някой ще предаде доверието на цяла една нация. През 2006 година това е Давид Трезеге. Неговата Франция се изправя срещу Италия в битката за трофея.

Никой не очаква тогавашният нападател на Ювентус да сбърка от бялата точка, но той го прави и „Скуадра адзура“ триумфира.

Разбира се за Трезеге остава утехата, че не е единствения грешник в онази вечер.

В редовното време на срещата лидерът на „петлите“ Зинедин Зидан получава директен червен картон за безумен удар с глава в гърдите на италианския бранител  Марко Матераци.

4. Ариен Робен

Сезон 2011/2012. Байерн (Мюнхен) се изправя срещу Челси във финала на Шампионска лига. В онзи ден сякаш футболните богове са на страната на лондончани. Първо „сините“ изравняват в самия край на редовното време, пращайки двубоя в продължения.

После се случва нещо шокиращо за феновете по цял свят… и за звездата на „баварците“ Ариен Робен. Отсъдена е дузпа в полза на Байерн и Робен може да прати трофей към Германия.

Холандецът обаче не запазва хладнокръвие. Вратарят на Челси Петър Чех спасява, а в крайна сметка англичаните триумфират.. отново след изпълнение на наказателни удари.

3. Андрий Шевченко

Няма как да не ви върнем към онзи знаменит финал в Шампионска лига през 2005 година. Милан повежда на Ливърпул с 3:0, но вдъхновени от своя капитан Стивън Джерард англичаните изравняват и пращат мача в рулетката на дузпите.

По онова време нападателят на Милан Андрий Шевченко е един от най-добрите в света. Голмайсторът на „росонерите“ обаче не успява да преодолее стража на Ливърпул Йежи Дудек и тимът от Острова триумфира.

Една луда истанбулска нощ, която Шевченко никога няма да забрави. Не само той, не само той!

2. Джон Тери

Годината е 2008. Английско дерби решава кой ще е новият господар на футболна Европа. Челси и Манчестър Юнайтед не успяват да се победят в редовното време. Дуелът се решава с дузпи. Стига се до момента, в който Джон Тери получа шанс да донесе титлата на своите.

Бранителят е дългогодишен капитан на Челси, останал лоялен на клуба в най-трудните моменти. Сценарии като за филм.  Филмът обаче не завършва с хепиенд…

Джон Тери се подхлъзва точно преди да нанесе удар и топката минава встрани от вратата. Впоследствие Манчестър Юнайтед триумфира, а Тери е съкрушен.

1. Роберто Баджо

САЩ 94‘. Онова незабравимо лято за България, донесло най-големият успех във футболната ни история – 4-тото място на Световно първенство.

Над две десетилетия по-късно продължаваме да се връщаме към онзи турнир и да си припомняме подвига на нашите „лъвове“.

За един велик играч обаче въпросният Мондиал се превръща в кошмар.

Роберто Баджо е звездата на Италия. „Скуадра адзура“ стига до очакван финал с Бразилия.

Двубоят се решава с дузпи, в които Баджо има шанс да остави тима си в играта за най-ценния трофей във футбола. Голаджията стреля, но не уцелва вратата, с което се превръща от герой в грешник.