на живо

Българските тенисисти Хачатрян получиха тежки наказания за уреждане на мачове

Карен и Юри са признати за виновни от организацията, която разследва манипулирани срещи

Двамата български тенисисти, обвинени в манипулиране на мачове - Карен и Юри Хачатрян, получиха сурови наказания. Това съобщи в сайта си организацията, която разследва корупцията в този спорт - Tennis Integrity Unit (TIU).

Карен Хачатрян (25 години) получава доживотна забрана да се състезава в тенис турнири, докато брат му Юри няма да има право да участва в надпревари в следващите 10 години. Двамата са глобени съответно с 250 хиляди и 50 хиляди долара.

Според TIU Карен Хачатрян е нарушил многократно правилата на антикорупционната програма в професионалния тенис в периода 2017-2019 г. В 5 от разгледаните случаи той сам е участвал в уговорени мачове, а в 9 е подтиквал други състезатели да не полагат максимални усилия на корта. Освен това той е отказвал да съдейства на организацията.

По-малкият брат Юри Хачатрян (20 години) е признат за виновен за корумпиране на друг тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.

Двамата братя са със спрени права от 15 юни 2019 г. Те също така нямаха право да присъстват на мачове, организирани от Международната тенис федерация (ITF) - организацията, която отговаря за всички турнири и определя правилата в спорта (Асоциацията на професионалните тенисисти ATP се занимава само с организирането на турнири при мъжете. Тя е отговорна за провеждането на надпреварите, на които се печелят точки за световната ранглиста. Турнирите за подрастващи и тези на по-ниско ниво - и при мъжете, и при жените, са под опеката на ITF). Още при започване на разследването срещу тях те отрекоха пред bTV всички обвинения и заявиха, че ще обжалват.

"Аз никога не съм обвиняван в уреждане на мачове, никога не е имало доказателства срещу нас във връзка с уреждане на мачове на каквото и да е било ниво.", каза тогава Карен Хачатрян.

"Следят ни от 2 години. Имат съмнения и обвинения към нас. Имаме мачове със съмнителни резултати, които са въз основа на лоша игра и лоша форма. Категорично отхвърляме твърдението, че сме участвали в манипулиране на срещите", добави Юри Хачатарян.

За наказанията потвърдиха от Българската федерация по тенис. Оттам заявиха, че няма да допуснат нито един клуб у нас да картотекира двамата състезатели и ще информират клубовете, за които те са играли през последните 5 години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.

"БФТ винаги е отстоявала позицията си на нулева толерантност към опитите за корупционни практики в спорта. През годините сме показвали нетърпимост към нарушаването на честната игра с редица решения. Политиката ни да насърчаваме феърплея на корта от ранна детска възраст намери израз в успешната кампания „Тенисът – честна игра“. Убедени сме, че освен победата, уважението към съперника и публиката е изключително важно в големия спорт", се казва още в позицията на Българската федерация по тенис.

През юли 2020 г. от TIU съобщиха, че българската тенисистка Александрина Найденова също е с временно спрени права и срещу нея се води разследване от същия орган. В сайта на организацията не се съобщават точно какви са причините за процедурата. 28-годишната българка заемаше 239-о място в световната ранглиста. За последно тя участва на два турнира в Тайланд през ноември 2019 г. През август 2019 г. тя спечели 10-ата си титла от веригата на ITF, триумфирайки на турнира в Гуейян, Китай. На 24 юли 2020 г. тя получи отказ на своята молба към TIU правата ѝ да бъдат възстановени.

В последните години в тениса се засили контролът върху уредените мачове. Последният тенисист, чиито права бяха отнети до живот заради уреждане на мачове, е бившият номер 69 в световната ранглиста (април 2015 г.) - Жоао Соуса. Преди него такава санкция получи представителят на Египет Юсеф Хосем (най-добро му класиране е 291 място в ранглистата на ATP). Така случаите на наказани до живот за 2020 г. стават три, заедно с Карен Хачатрян.

През 2019 г. такава наказания получиха Диего Матос (най-доброто му класиране е 580-о място в ранглистата на ATP), Елена Плоскина (най-доброто ѝ класиране е 698-о място в ранглистата на WTA) и Маркус Алварес-Гузман (без място в ранглистата на ATP). Голяма част от признатите за виновни за манипулиране на резултати в срещи получават забрани да упражняват този спорт в продължение на няколко години.

През 2016 г. още един български тенисист получи наказание от TIU. Правата на бившия номер 1109 в световната ранглиста Данаил Търпов бяха спрени за 3 месеца заради откриване на негово име на сметка в платформа за онлайн залози.