на живо

Без тенис доживот: Наказание само за играчи извън топ 100

Карен Хачатрян е третият с такава санкция за 2020 г.

"Наказан си да не упражняваш този спорт до края на живота си!" - това звучи сериозно. По стечение на обстоятелствата последният тенисист, който чу "присъдата", е българин.

Карен Хачатрян е наказан от организацията, която разследва корупцията в тенисa - Tennis Integrity Unit (TIU). Причината е многократно нарушаване на антикорупционните правила в периода 2017-2019 г. В 5 от разгледаните случаи той сам е участвал в уговорени мачове, а в 9 е подтиквал други състезатели да не полагат максимални усилия на корта. Освен това Хачатрян е отказвал да съдейства на организацията.

Брат му Юри също беше разследван за подобни нарушения. Той обаче получи забрана да участва в тенис мачове в следващите 10 години. 

В България такива наказания са прецедент. Най-често манипулирането на резултати в мачове се свързва с футбола, а родните клубове имат дълга история с подобни казуси. 

В тениса нещата стоят по различен начин. Особено в последните години, когато контролът се засили. 

Братята Хачатрян вече разбраха наказанието си и заявиха, че ще обжалват. Друга българска тенисистка - Александрина Найденова, е с временно спрени права и срещу нея се води разследване от същия орган. В сайта на организацията не се съобщават точно какви са причините за започналата процедура. 28-годишната българка заемаше 239-о място в световната ранглиста. За последно Найденова участва на два турнира в Тайланд през ноември 2019 г. През август 2019 г. тя спечели 10-ата си титла от веригата на Международната тенис федерация (ITF), триумфирайки на турнира в Гуейян, Китай. На 24 юли 2020 г. тя получи отказ на своята молба към TIU правата ѝ да бъдат възстановени.

Още един българин е получавал наказание от TIU, но не за манипулирани резултати, а за откриване на сметка на негово име в платформа за онлайн залози - Данаил Търпов през 2016 г.

Карен Хачатрян не е единственият "грешник" през 2020 г. Преди него от организацията наказаха най-строго (с отнемане на правата доживот) бившия номер 69 в световната ранглиста (април 2015 г.) - бразилеца Жоао Соуса. Такава санкция получи и представителят на Египет Юсеф Хосем (най-доброто му класиране е 291-о място в ранглистата на ATP). Така случаите на наказани доживот за 2020 г. стават три.

През 2019 г. такива наказания получиха Диего Матос (най-доброто му класиране е 580-о място в ранглистата на ATP), Елена Плоскина (най-доброто ѝ класиране е 698-о място в ранглистата на WTA) и Маркус Алварес-Гузман (без място в ранглистата на ATP). Голяма част от признатите за виновни за манипулиране на резултати в срещи получават забрани да упражняват този спорт в продължение на няколко години.

Най-големият скандал с манипулирани резултати в тениса може би е от 2007 г. Тогава бившият номер 3 в света (от ноември 2006 г.) - Николай Давиденко, беше разследван за симулативна игра на турнира в полския град Сопот. Руснакът се изправи срещу аржентинеца Мартин Аргуельо и... отпада, след като се отказва в третия сет. Разследването показа, че за победа на южноамериканеца е била заложена голяма сума пари, а Давиденко е получавал съобщения от хора, свързани с черното тото. Година по-късно той беше оневинен заради липсата на достатъчно доказателства.

Всъщност братята Хачатрян не са единствените роднини с обща санкция. През 2018 г. руснаците Глеб и Вадим Алексеенко (също братя) бяха наказани доживот заради манипулиране на резултати в периода юни 2015 - януари 2016 г. През 2014 г. Вадим Алексеенко достигна до рекордното за него 497-о място в ранглистата на ATP. Брат му Глеб три години по-рано се изкачи до 609-о място.

Впечатление прави, че най-строгото наказание (придружено с парични глоби) получават предимно тенисисти в долната част на ранглистата на АТР. Периодично в големите издания се появяват информации, че тенисисти от топ 100 участват в манипулиране на резултати, но винаги без да бъдат споменавани имена.

Изключение може би е аржентинецът Николас Кикер, който беше признат за виновен за уреждане на мачове. Разследвани бяха два мача от турнири от сериите "Чалънджър" в Италия и Колумбия през 2015 година. Тогава той беше номер 84 в световната ранглиста. Първоначално правата му бяха спрени за 6 години. След обжалване санкцията беше намалена на 2 години и 8 месеца.

Тагове:

тенис