на живо

Довиждане, светкавице!

Юсейн Болт пробяга последните си 100 метра на олимпийски игри

Getty Images

Щафетата 4х100 метра на олимпийските игри в Рио де Жанейро изглеждаше като оспорвано състезание. Спринтьорите на Ямайка, Япония и Канада се бореха рамо до рамо за златен медал.

Асафа Пауъл и Йохан Блейк бяха първи и втори за ямайците. Трети щафетната палка взе Никел Ашмийд, който завърши с минимална преднина пред конкурентите.

Снимка: Getty Images
Тогава предполагам знаете какво се случи. Юсейн Болт тръгна и сякаш всички на стадиона в Рио замръзнаха. Светкавицата от Ямайка, облечен в емблематичната жълто-черна екипировка, за пореден път доказа, че отдавна е пренесъл спринта на следващо ниво, което скоро едва ли някой ще достигне.
Снимка: Getty Images
Два дни преди 30-ия си рожден ден най-бързият човек на планетата завърши на 33 стотни или буквално на 4-5 метра пред японския представител Асука Кеймбридж.
Снимка: Getty Images
И както обичайно, докато другите спринтьори даваха всичко от себе си, изцеждайки всички сили от телата си, за Болт бягането изглеждаше естествено като разходка в парка.

Довиждане, светкавице!

Радваме се, че имахме възможността да те гледаме на най-големите спортни форуми. Не знаем доколко конкурентите ти се радваха докато виждаха гърба ти на всеки финал на 100 м., 200 м. или щафета 4х100 м. в последните осем години – в Пекин 2008, в Лондон 2012 и в Рио 2016.

Снимка: Getty Images
„Поставих летвата високо. Затова дойдох тук”, заяви Болт пред Ен Би Си след като спечели деветия си златен медал на девети финал на олимпийски игри.


В Рио ямаецът стана първият атлет, с три поредни златни олимпийски требъла. А пред него по брой златни олимпийски медали вече е само Майкъл Фелпс.

Запитан дали ще постъпи именно като Фелпс и след като се откаже от повече олимпийски изяви ще се завърне на най-голямата спортна сцена, Болт каза:

Не, категорично не!

Снимка: Getty Images
От една страна това всъщност е добре. Всеки негов фен не иска да си представи как той ще остарее и ще бъде побеждаван. Точно както най-големите супер герои, Болт не трябва да остарява и не трябва да губи.

За един-единствен път в олимпийската си кариера Болт не беше познатия супер герой, а обикновен човек – когато заяви, че ще подобри собствения си рекорд на 200 м. в Рио, но не успя.

Снимка: Getty Images
Въпреки че сме го виждали и по-бърз, той отново не можеше да се сравни с никого и изпълни голямата си цел - да се оттегли като легенда.

Олимпийските игри винаги са се нуждаели от Болт. Въпреки всички корупционни и допинг скандали, които разяждат най-високите нива на световния спорт, ямаецът винаги му придаваше цвят, който никой друг не успяваше.

Снимка: Getty Images
Всеки път когато операторите и фотографите насочваха камера или фотоапарат към Болт, той започваше шоуто си, изпълнено с танци и смях. Шоуто на шампиона. 


Аз се нуждаех да спечеля олимпийските игри, както и те се нуждаеха от мен. Защото спортът минава през много трудности, а аз мога да му помогна да се възстанови отново. Това и правя. Междувременно станах един от най-великите”, каза в емблематичния си стил Болт след състезанието.

Той си направи снимки с феновете за един последен олимпийски път и се оттегли.

Снимка: Getty Images
Довиждане, Болт! Знаем, че светкавицата удря само веднъж!