на живо

ЕПО, или как Дънекова се нареди до Армстронг

Хормонът лекува анемия, но и помага за върхова издръжливост

БГНЕС

Силвия Дънекова е най-новото име в безкрайния списък със спортисти, уличени в употребата на забраненото вещество еритропоетин (ЕПО). Субстанцията, позната още като кръвен допинг, е сред най-разпространените стимуланти в дисциплини, които изискват максимална издържливост - бягане на дълги разстояния, колоездене, биатлон. С ЕПО е свързан и може би най-шумният скандал в историята - през 2012 г. Ланс Армстронг призна публично за системната му употреба и от спортна икона се срина до обикновен измамник.

Какво всъщност представлява еритропоетинът? Това е гликопептиден хормон, който се синтезира от бъбреците и е растежен фактор. Неговата основна функция е да регулира еритропоезата – процес по образуването на червени кръвни телца. Инициира синтезирането на хемоглобин – молекулата, която пренася кислород. Ускорява отделянето на червени кръвни клетки от костния мозък в кръвообращението. В медицината изолирането и произвеждането на хормона се прилага успешно при лечението на различни форми на анемия.

Към ЕПО посягат спортисти, които целят върхово анаеробно представяне. Освен че хормонът повишава капацитета за пренос на кислород с около 10%, той има отличен съдоразширяващ ефект. Сред страничните ефекти от използването му са увеличена плътност на кръвта, повишена телесна температура, припадъци, гадене, главоболие и безпокойство.

Еритропоетинът се използва като допинг от 80-те години на миналия век, а методът за неговото регистриране в кръвни проби се появява чак през 2000 г. Преди това единственият начин е бил сравнение на наличните нива с нормалните стойности за човешкия организъм.