на живо

Ериксен, Фернандеш и Холанд белязаха прозореца на пропуснатите възможности

За 465 сделки бяха похарчени над 955 млн. евро.

Reuters

Зимният трансферен прозорец за футболните първенства приключи! С настъпването на февруари отборите трябва да помислят как новите попълнения ще се включат в предстоящите мачове. 

По време на периода, в който бяха разрешени сделките, клубовете от петте най-силни първенства в Европа (Англия, Испания, Италия, Германия и Франция) похарчиха над 955 млн. евро, според "Гардиън". Сключени бяха 465 договора. 

Но като цяло може да наречем януарския период "Трансферният прозорец на пропуснатите възможности". В края на 2020 г. очакванията бяха да се осъществят сделките, които да изпратят Гарет Бейл отново в "Тотнъм", Единсон Кавани в "Атлетико" Мадрид и Оливие Жиру в "Интер", но така и не ги видяхме.

Три са сделките, които изпъкнаха на този фон - на Кристиан Ериксен от "Тотнъм" в "Интер", на Бруно Фернандеш от "Спортинг" в "Манчестър Юнайтед" и на Арлинг Холанд от "Залцбург" в "Борусия" Дортмунд.

Най-голяма сума - 55 млн. евро, платиха "червените дяволи" на португалския гранд "Спортинг", за да си осигурят услугите на 25-годишния полузащитник Фернандеш. 

В "Интер" се разделиха само с 20 млн. евро, за да вземат Ериксен и да осъществят мечтата му да играе в Италия.

Снимка: Reuters

Младият Холанд привлече вниманието с добрите си изяви в Шампионската лига със "Залцбург". Това провокира "Борусия" Дортмунд да изпревари всички и да си осигури подписа му срещу 20 млн. евро. И норвежецът не разочарова - вече бележи за "жълто-черните".

Последните 2 сделки не влизат в топ 5 на скъпите трансфери през януари. 

Фернандеш води в това класиране (55 млн. евро), следван от шведът Деян Кулусевски, който премина от "Аталанта" в "Ювентус" за 35 млн. евро. Трети е трансферът на 18-годишния бразилец Рейниер от "Фламенко" в "Реал" Мадрид за 30 млн. евро. Толкова е сумата и по сделката за Стивън Бергвайн, който замени ПСВ Айндховен с "Тотнъм". Последен в топ 5 е Кшищоф Пьонтек. Той премина от "Милан" в "Херта" за 27 млн. евро.

Сделките за Холанд и Ериксен се подреждат след 9-а позиция в това класиране. 

Ако трябва да разделим харченето на пари за футболисти по първенства, то в Англия отново са отличници - 179 сделки за повече от 315,5 млн. евро.

Нетипично за Германия, Бундеслигата излиза на второ място - 255,4 млн. евро за 82 сделки. 

В Италия са трети - 114 трансфера за 231,5 млн. евро.

В Испания сключват 82 сделки за 216 млн. евро, а във Франция - 62 за 137,8 млн. евро.