на живо

Европейските игри в Минск - въпрос на пари и престиж

3667 атлети от 50 държави ще премерят сили в 19 вида спорт

Getty Images

Тази вечер европейските олимпийски игри ще бъдат открити за втори път. Четири години след дебюта на форума, беларуската столица Минск приема 3667 атлети от Стария континент. Събитието ще се проведе от 21 до 30 юни, а представители на 50 държави ще мерят сили в 19 вида спорт.

Ще бъдат раздадени 200 комплекта медали - 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. В осем спорта класирането ще бъде особено значимо, тъй като ще се раздават квоти за летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Първите европейски игри се проведоха в Баку през 2015 г. Форумът е еквивалент на олимпийските игри, но с участници само от Европа. Разликата спрямо дебютното издание е, че от програмата за Минск отпаднаха плуването, волейболът, таекуондото, триатлонът и дисциплините в екстремното колоездене.

Първоначално, за домакин на вторите европейски игри бе определена Холандия, но олимпийският комитет на страната се отказа, тъй като не успя да намери финансиране за бюджет от 57.5 милиона евро. Така домакинството бе поверено на Беларус, а една част от сумата от 30-40 млн. евро, необходими за организацията, в крайна сметка бяха покрити от Европейския олимпийски комитет. 

Снимка: Getty Images

Беларус не се чуди дълго дали да приеме игрите, въпреки далеч по-скромните си възможности спрямо Холандия. Министър-председателят на страната Сергей Румас обаче разкри, че международните спонсори не проявяват сериозен интерес към форума. Освен това надпревата не се радва на голямо одобрение от страна на феновете, а споровете за провеждането на игрите в и без това наситения спортен календар са много.

Снимка: Getty Images

В Беларус се надяват, че европейските игри ще привлекат повече туристи. В допълнение към инфраструктурните реновации, страната инвестира доста и в позицитивния си имидж в интернет. Като бонус пък отпаднаха визите за периода 10 юни - 10 юли за гостите от 98 държави, ако си закупят билет за поне едно състезание или церемония. Заради по-малкото рестрикции в чест на форума, чужденците могат да пътуват из Беларус и да влязат в страната през Полша или Литва.

Дори очакванията за нарастването на туристите да не се оправдаят, обучението на повече хора да говорят английски, отварянето на допълните места за забавления и развитието в сферата на услугите ще помогнат за по-позитивния имидж на Беларус за в бъдеще.

Снимка: Getty Images

Въпросът с настаняването на участниците обаче създаде дискомфорт на местните. Организационният комитет предложи спортистите да бъдат настанени в университетските общежития. Така студентите трябваше да се изнесат напълно, с всичките си вещи до края на форума.

Пътищата, фасадите на къщите, спортните съоръжения бяха ремонтирани единствено за европейските игри, без да се мисли за бъдещото им приложение.

Снимка: Getty Images

В същото време се очаква печалбите от турнира да не покрият разходите по организацията му.

Българското участие

В Баку преди четири години българските спортисти спечелиха един златен, четири сребърни и пет бронзови медала. Шампиони станаха единствено сестрите Габриела и Стефани Стоеви в бадминтона. Те обаче няма да участват в Минск, тъй като обявиха, че повече няма да се състезават за страната ни.

В беларуската столица България ще бъде представена от 85 състезатели в 15 вида спорт. На първите игри в Баку българите бяха 127 в 19 вида спорт. Най-много са представителите на страната в леката атлетика - 16, а в бокса и борбата има по 13.

Снимка: Getty Images

Най-големи надежди за медали има към художествената гимнастика, където ще ни представят ансамбълът и Катрин Тасева. За призови места се очаква да спорят още състезателите в борбата и бокса. 

Знаменосец на България на церемонията по откриването тази вечер ще бъде джудистът Ивайло Иванов.