на живо

Формула 1 в Саудитска Арабия: Луксът срещу свободата да си човек

Ще имат ли смелост пилотите да насочат общественото внимание към този проблем?

formula1.com

Саудитска Арабия е на 12-то място в света по БВП на човек. Най-големият износител и с най-големия запас на петрол в света. Впечатляващо, нали? Лицето на страната е умело скрито зад блясъка на златото и богатството. На фона на отличните икономически резултати обаче, ярко изпъкват постоянната дискриминация, различия в религията, липса на равенство между половете, защото в крайна сметка само мъжът може да бъде пълноправен човек в тази държава.

Въпреки всички трайни проблеми, един от най-комерсиалните спортове в света – Формула 1, ще разшири географията си със състезание именно в крайно противоречивата Саудитска Арабия. Азиатската държава ще дебютира в календара през 2021 г., когато ще се проведе вечерен старт в Джеда през ноември. Според Би Би Си споразумението между Саудитска Арабия и Формула 1 е за минимум десет години.

Обявяването на новината идва на фона на критики и недоволство от страна на много организации за защита на човешките права. Саудитска Арабия често е обвинявана, че с инвестициите си в спорта се опитва да изчисти имиджа си пред света. Очевидно шефовете на отборите няма да се изправят в защита на човешките права. На кампанията Black Lives Matter гласност даде предимно Хамилтън.

Снимка: Reuters

Належащият проблем в Саудитска Арабия обаче е друг - правата на жените. Само до преди няколко години те не можеха да гласуват, да шофират кола, да се омъжат свободно или да имат връзка. Да напуснат дома си непридружени от мъж, да получат паспорт, камо ли да пътуват беше немислимо. Сега има известно "подобрение" - някои от ограниченията са премахнати, въпреки че ситуацията продължава да е много далеч от пълното равенство.

Дали Хамилтън знае всичко това?

Дали през 2021 г. той ще си спомни своята тениска, гласяща „Правата на жените са човешки права“. Тъжно е, че в днешния свят е необходимо да се показват такива лозунги. Тъжно е, че това не се приема за даденост. Сега шампионът има шанс да потвърди, че се придържа към собствените си убеждения. Такава позиция от Хамилтън във връзка с липсата на права на жените на Арабския полуостров, ще стане наистина емблематична.

Снимка: Reuters

Свободата на словото е друг проблем в Саудитска Арабия. Тази фраза там просто не съществува под никаква форма. Свободен журналист, който да критикува властите? Който търси отговори на въпроси, които вълнуват обществото? Журналист, който търси промяната? Да, ама не. Той може да бъдат убити по възможно най-жестокия начин, ако си позволи някоя от тези волности. Най-пресният пример е от 2018 г. с Джамал Хашоги, който си позволи да критикува властта, а краят беше фатален за него.

Дали пилотите знаят всичко това?

В началото на годината "Таймс" писа, че собствениците от "Либърти медия" са се споразумели със Саудитска Арабия за 65 милиона долара на година. Сумата е повече, отколкото всеки друг домакин дава. А, както казваме в България – който плаща, той поръчва музиката.

Спортният министър принц Абулазис Бин Тюрки Ал Фейсал Ал Сауд вярва, че приемането на състезание от Формула 1 ще внесе положителна промяна.

Снимка: formula1.com

"Саудитска Арабия беше критикувана за това, че е затворена за света. Сега, когато се отворихме, сме критикувани, че изчистваме името си чрез спорта. За много саудитци това ще бъде сбъдната мечта. Това е много специален момент. Можем да покажем на света на какво сме способни", заяви спортният министър пред Би Би Си.

Достатъчно е да се каже, че Саудитска Арабия е най-ниско класираната държава по индекс на човешката свобода на всички домакини на Гран при тази година (с голямо изоставане в общия резултат), класирайки се на 149-то място от 162 държави. За сравнение, Русия е на 114-а позиция - над Виетнам, Азербайджан, Турция, Китай и Обединените арабски емирства.

Снимка: formula1.com

Дали Хамилтън ще продължи така гласно да изразява гражданската си позиция и по време на старта в Саудитска Арабия? Или точно в този момент ще трябва да спазва етикета, който гласи, че пилотите нямат право да изказват политически или религиозни позиции, като и да изразяват такива чрез гащеризоните или болидите си? Предстои да разберем! Но всичко случващо се ще бъде отговорност не само на звездите, но и на цялата индустрия - те трябва да разберат какво се случва в страната. Защото, ако който плаща - решава, трудно спорта ще изчисти имиджа пред света на Кралството.