на живо

Гласът на експерта: Христо наруши правилата, няма световна конспирация (ВИДЕО)

Правилото за добутването съществува по естетически и медицински причини, обяснява Делян Кючуков

Гласът на експерта: Христо наруши правилата, няма световна конспирация (ВИДЕО)

Грабеж, порязване, несправедливост. Това са акцентите от повечето заглавия след съдийското решение, което лиши щангиста Христо Христов от бронзов медал на олимпийските игри в Токио.

Дискусионната ситуация дойде в последния му опит, когато българинът изтласка 222 кг. Двама от реферите го признаха за успешен, но един даде червен сигнал. При последвалото преразглеждане на видеозаписа съдийският екип реши, че Христо е нарушил правилата. Така той остана на пето място, въпреки че въпросната тежест щеше да му гарантира бронзов медал.

Самият Христов реагира изключително емоционално, а БОК подаде жалба. Повечето спортни фенове у нас пък се сблъскаха за първи път с термина "добутване" - на практика невидимо с просто око провинение, лишило България от още едно отличие на Игрите.

Снимка: Lap.bg

bTV потърси за експертно мнение Делян Кючуков, който следи изкъсо вдигането на тежести от 30 години и коментира този спорт от близо 15.

"При изтласкването на Христо на 222 кг определено има нарушение на правилата. Така нареченото добутване или "pressout", както се казва на английски. То е описано много добре в правилника на международната федерация. Даже ще ви цитирам точка 2.5.1.4 - Pressout е продължаване на разгъването на ръцете, след като спортистът е достигнал най-ниската точка от позицията си при клякане или при ножица - както при изхвърлянето, така и при изтласкването.", обяснява Кючуков, който оглавява спортния отдел на в-к "Сега" вече 21 години.

"Наистина не беше някакво супер гигантско добутване, но това се вижда от съдиите. Чуха се мнения за лошото жури на състезанията по вдигане на тежести, водено от сърбина Михайлович. Между другото в журито там са 5 човека. Михайлович не взима единодушно решение. Там е и един от най-големите цербери в съдийството във вдигането на тежести - датчанката Тина Байтер."

Снимка: Lap.bg

"Та, журито на олимпийския турнир се събираше в 99% от случаите, в които имаше неединодушно съдийско решение. В случая имахме 2:1 гласа още при завършването на опита на Христо. Мога да ви кажа и кой съдия беше против - гъркинята Алексия Папагеоргиу. Другите двама съдии бяха Масимо Граси от Италия и Тамоко Като от Япония. Тоест при 2:1 гласа при опита на Христо журито на практика е длъжно да се събере."

"След това вече, като гледа на забавен кадър, се вижда великолепно как Христо при ставането довършва това движение. Тоест той нарушава правилата. Правилата са за това - да се спазват. Няма никаква световна конспирация. Разбирам Христо - много младо момче, наскоро навърши 20 години. Той имаше сила да направи този опит и го направи. За негово съжаление допусна тази грешка. Такава грешка допусна един опит преди него на по-малка тежест - 221 кг - руснакът Тимур Наниев. Той също обвини съдиите в несправедливост, че са му отнели бронза и така нататък."

Снимка: Lap.bg

"Сега ние можем да казваме, че Христо е ограбен, че има световна конспирация. Винаги първо трябва да търсим причината в себе си. Това правило съществува вече няколко десетилетия. Много треньори и много специалисти казват, че то е ненужно, включително и трикратният световен шампион Стефан Георгиев, който имаше възможността да коментира това състезание директно по националната телевизия. Той също признава на практика, че Христо е сбъркал. Но тук гласовете вече са защо има такова правило. Има такова правило - аз мога да ви обясня защо и какви са мотивите на световната федерация."

"Световната федерация направи това правило и продължава във всяко обновяване на правилата да го поддържа поради много причини. Първата - упражненията да бъдат изпълнявани красиво естетически, с изпънати ръце, за да няма никакви грозни изпълнения. Втората е медицинската причина. Тя се корени в следното нещо: когато извършиш едно упражнение дори и с изправени ръце и в един момент щангата тръгва нанякъде - назад, напред, настрани... Щангистите в такава ситуация несъзнателно свиват ръцете и се опитват отново да се наместят, а това е много опасно. Такъв опит да спасиш изпълнението завършва много често с разтягане на сухожилия, вадене на лакътни стави, раменни стави и така нататък."

"Това е основната причина, поради която това правило продължава да съществува. Така че то съществува, добутването на Христо бе минимално, но съществува. Както и избутването на Тимур Наниев от Русия съществуваше в това състезание, както и повечето такива опити, които бяха отменени от съдийското жури на олимпийските игри по вдигане на тежести.", коментира още Кючуков.