на живо

Християн Стоянов: Параолимпийците 84% по-малко спортисти ли са?

Сребърният медалист от Игрите в Токио разкри, че спортистите с увреждания получават значително по-малко финансиране от държавата

Lap.bg

Сребърният медалист на 1500 м от параолимпийските игри в Токио - Християн Стоянов, повдигна темата за финансирането на спортистите с увреждания. 

Въпреки успехите си, те получават значително по-малко финансиране за подготовката си. Премиите за спечелените отличия също са по-ниски. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., Стоянов ще бъде награден с едва 16% от тази сума. 

Снимка: Reuters

"Това е абсолютен пример за дискриминация! Това е несправедливостта, която ме кара да се чувствам по-малко спортист от всички останали. Това е причината да започнем битка Паралимпийци срещу Министерство на младежта и спорта!", пише Стоянов в социалните мрежи.

Дискусията за финансирането на спортистите с увреждания беше повдигната и преди 5 години, когато Игрите бяха в Рио де Жанейро.

Снимка: Getty Image

Ето и цялата позиция на Стоянов:

"Никога не съм мислил за спорта като средство за изкарване на пари, никога не съм се състезавал с мисълта, че ще спечеля нещо. Спортът е емоция, спортът е свобода, спортът е над всичко останало в моите очи и в момента, когато спра да го възприемам по този начин, значи мястото ми вече не е там.

Обаче по пътя към върха не веднъж срещнах несправедливости, не веднъж срещнах нечестни хора, не веднъж ние паралимпийците и хората с увреждания сме пренебрегвани и дискриминирани.

Преди 5 години Министерство на младежта и спорта (ММС) няколко дни преди да заминем за Рио промени инструкцията за награждаването на паралимпийски медалисти. Заведохме дело, което загубихме поради множество причини, но най-голямата е, че все пак съдихме държавна институция.

Днес 5 години по-късно надеждата ми, че справедливостта ще се появи, се изгуби.

След разговор с ММС отново ни беше отказана промяна на финансирането на паралимпийците, а то е следното:
Европейски и световни първенства - 65% от на здравите спортисти.

Паралимпийски игри - 1во място 20%, 2ро място 16%, 3то място 16% от на олимпийците.

Финансиране за олимпийска подготовка - около 3 пъти по-малка за паралимпийци, отколкото за олимпийци.

Така е изчислен процентово нашият труд, спрямо този на здравите спортисти!

Най-голямата подигравка с нас е, че сме поканени през идния вторник на стадион Васил Левски, за да получим от Министерство на младежта и спорта своите чекове за медалите, които сме спечелили, за да застанем с Ружди Ружди до олимпийците и да се снимаме, как ние сме 84% по-малко спортисти!

Това е абсолютен пример за дискриминация!

Това е несправедливостта, която ме кара да се чувствам по-малко спортист от всички останали.

Това е причината да започнем битка Паралимпийци срещу Министерство на младежта и спорта!

Съжалявам искрено за всички вас, които ни подкрепяте, че ще бъде нужно в следващите дни да гледате как ние спортистите с увреждания, които толкова много подкрепяхте, се борим, за да бъдем равни на всички останали!
Съжалявам, защото вашата подкрепа наистина значи много, а сега ще се наложи да ни виждате в този грозен вид - борещи се за пари!

Съжалявам, но съм длъжен, защото имам чест и уважавам труда си, защото спортистите с увреждания заслужаваме повече!", пише той.

От параолимпийските игри в Токио, завършили преди дни, България има два медала - среброто на Стоянов и отличието за второ място на Ружди Ружди в тласкането на гюле.