на живо

Иван Боянов: Важно е да бъдеш себе си и уникален по свой собствен начин

Спортният репортер на bTV Иван Боянов разказва пред olympic.org за преживяванията си на Младежките олимпийски игри

Репортер от дете

„Имам страст към спорта още от 6-годишна възраст. Докато другите деца гледаха детски предавания по телевизията, аз винаги гледах спорт. Футболът беше първата ми страст, след което станах фен и на зимните спортове, плуването и леката атлетика. Да стана спортен журналист ми беше мечта от много малък“.

Да смениш класната стая за нюзруум

„Като погледна назад, мисля, че направих първите си стъпки към спортната журналистика докато играех компютърни игри и коментирах случващото се на екрана. Когато бях в гимназията, постоянно участвах във всякакви спортни мероприятия и пишех репортажи за мачовете за училищния вестник.

Когато завърших училище през 2010 г., бях на 18 и веднага кандидатствах по няколко стажантски програми в български телевизии. Бях голям късметлия и получих място в TV7. Докато повечето ми приятели купонясваха и пътуваха, аз прекарвах по 12 часа в нюзруума. След три месеца телевизията ми предложи трудов договор. Това беше едно от най-прекрасните усещания в живота ми“.

Специално признание в Китай

През 2014 г. бях избран от Международния олимпийски комитет да участвам в младежката репортерска програма на Младежките олимпийски игри в Нанкин. Бях един от 35-те младежи от 5 различни континента. Смятам, че бях избран заради постиженията ми в TV7 и потенциала, които Българският олимпийски комитет виждаше в мен.

Да участвам в тази програма беше едно от най-прекрасните изживяваня за мен като журналист. Имахме интензивни писмени, фотографски, радио и телевизионни репортажи, а също така и лектори от едни от най-влиятелните медии в целия свят.

Наши ментори бяха едни от най-големите професионалисти в своята сфера, а накрая на програмата аз бях един от победителите за наградата „Стив Пари“ за най-добър млад репортер. За мен беше огромна чест да получа това признание.

Второ олимийско приключение

След Нанкин 15 от най-добрите млади репортери, сред които и аз, бяхме поканени на Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер през 2016 г. Бях част от отбора, който имаше за ментор Трейси Холмс, една прекрасна австралийка с дълга кариера в радиото и телевизията, и един от най-добрите журналисти, които познавам.

По време на игрите в Норвегия покрихме много различни спортове но основната ни задача беше да намерим лични истории, свързани със състезателите. Имах късмета да интервюирам американската скиорка Линдзи Вон, която спечели златен олимпийски медал през 2010 г. във Ванкувър и младата сноубордистка Клоуи Ким.

Безценна възможност

Олимпийските игри винаги са вдъхновявали журналиста в мен. Да отразява събитие от такъв мащаб е връх в кариерата на всеки спортен журналист. Аз съм безкрайно щастлив, че съм имал тази възможност. Всички чакаме четири години за това уникално събитие и после само за месец всичко се разкрива пред очите ни – успехи, провали, радост, сълзи, усмивки и уважение. Прекрасно е да срещнеш толкова различни хора от толкова различни култури и да имаш възможността да разкажеш техните истории.


Уроци от Лилехамер

„От изключителна важност е да бъдеш себе си и да бъдеш уникален по свой собствен начин. Много журналисти се опитват да копират други и по този начин не успяват да демонстрират собствения си талант. Подготовката е от изключителна важност, както и да си добър слушател. Истории има навсякъде, нашата работа е да намерим начин да разкажем тези истории“.

Трансфер в телевизията

„След като се завърнах от Норвегия, след седем години в TV7, получих покана от най-голямата телевизия в България – bTV. Сега работя като спортен репортер и водещ за телевизията. През последната година съм бил изпратен да отразявам всеки път, когато български клуб стигне до Шампионската лига, също така съм покрил и репортажи за Световната лига по сноуборд, волейбол, бокс и различни европейски първенства“.

Вдъхновения от големия екран

„Много бих искал да правя документални филми за социалния аспект на спорта. Една от големите ми мечти е да бъда ментор на млади журналисти и да им помогна да изградят своите умения. Някой ден планирам и работа извън държавата, ако такава възможност се появи“.

Целият материал в olympic.org можете да прочетете ТУК.