на живо

Как Доналд Тръмп ще повлияе на спорта

Олимпийски игри, световно първенство, корупция...

Новият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп. На този етап можем само да гадаем как това ще се отрази на САЩ и на света. Резултатът от изборите обаче със сигурност ще повлияе сериозно върху спорта. Например върху кандидатурата на страната за олимпийските игри през 2024 година, разследването срещу корумпирани служители във ФИФА, световното първенство по футбол през 2026 година и глобалната експанзия на американския футбол, бейзбола и баскетбола.

Да започнем с кандидатурата на Лос Анджелис за игрите през 2024 г. Единственият оцелял конкурент е Париж, а МОК трябва да оповести решението си през септември догодина на сесия в Будапеща. Преди два месеца кметът на ЛА Ерик Гарсети - демократ, който поддържаше Хилъри Клинтън, предупреди членовете на Международния олимпийски комитет да имат едно наум за Тръмп. "Ако Америка се обърне към себе си, това няма да е добре нито за световния мир, нито за прогреса, нито за хората", категоричен бе той.

Президентът на МОК Томас Бах също отвори темата за "свят на егоизъм, в който определени хора смятат, че превъзхождат останалите". Това бе очевидна препратка към анонсираните от Тръмп намерения за ограничаване на мюсюлманската миграция и депортирането на милиони нелегални имигранти. Подобни мерки едва ли ще се харесат на членовете на МОК, които представляват многобройни държави и култури.

САЩ са възприемани и като ясен фаворит за футболния Мондиал 2026. ФИФА възнамерява да разшири формата до 40 или дори 48 отбора. Освен това тенденцията е да се насърчават съвместните кандидатури на няколко страни. Президентът на КОНКАКАФ Виктор Монтилиани вече спомена за възможни комбинации между САЩ, Мексико и Канада. Какво обаче ще се случи, ако Тръмп наистина вдигне стена по границата с Мексико? Или ако депортира всички мексиканци?

Кандидатурите за световно първенство по футбол успяват с твърда подкрепа от правителството и солидни финансови гаранции. Трудно е да си представим приятелска атмосфера на сътрудничество при евентуален съвместен турнир.

Ситуацията може да се изясни още в петък, когато САЩ и Мексико се изправят един срещу друг в световна квалификация. Нека изчакаме и ще разберем дали спортът може да остане встрани от политиката.

Нека не забравяме, че Тръмп е милиардер. Той си пада по голфа и притежава някои от най-престижните игрища в САЩ, Шотландия и Дубай. Не са тайна и пристрастията му към Националната хокейна лига и е близък приятел с куотърбека на "Ню Инглънд Пейтриътс" Том Брейди.

Собствениците на NFL, NBA и MLB имат амбициозни планове за световна експанзия. През последните години мачове се играят в Лондон, Барселона, Рио де Жанейро, Мексико Сити, Шанхай и Берлин. Икономисти обаче предупреждават, че обещаните от Тръмп мита за вносните стоки могат да доведат до търговска война. Страни като Китай например могат да бъдат изправени пред такси до 45% от стойността. Дали те биха останали отворени за подобни спортни събития? Вероятно да, само че американските отбори занапред ще трябва да се съобразяват с коренно различна глобална икономическа среда.

През май 2015 г. министерството на правосъдието на САЩ стартира разследване срещу служители на ФИФА. Дали обаче то ще остане приоритет и при главния прокурор, който ще бъде назначен от Тръмп? Фаворит за позицията се очертава бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Той направи име през 80-те, когато дръзна да се изправи срещу могъщите мафиотски фамилии. Сега ще може да се наслади на задачата да разгроми корупцията във футболната централа. Но дали ще подходи със същата страст?

Въпроси, чиито отговори ще научим скоро.