на живо

Кой е Рияд Марез - африканецът, който покори Англия

Преди две години той беше крило на втородивизионния френски Льо Авър и трансферна цел на Ботев (Пловдив). Днес е играч на сезона във Висшата лига на Англия.

PA

Нападателят на Лестър Рияд Марез беше избран за най-добър играч през сезона в най-гледаното футболно първенство в света - Висшата лига на Англия. Алжирецът спечели наградата на Асоциацията на професионалните футболисти след гласуване между състезателите. 

25-годишното крило е с огромен принос за успехите на Лестър с 17 гола и 11 асистенции в 34-те си мача. Тимът му заема първото място във Висшата лига и е на крачка от историческа първа титла на Англия. 

Снимка: Getty Images

Каква е любопитната история на първия африканец избиран за футболист на сезона в Англия?

Рияд Марез обожава да играе футбол и това е видимо. Независимо дали на улицата с приятели или на прясно окосената трева на стадион от Висшата лига на Англия. 

Алжирецът прави това, което обича, още откакто е бил на пет. Тогава той започва да играе в малък клуб от предградието на Париж Сарсел. Марез описва района в интервю пред Скай Спортс като "опасно гето", но точно оттам играч №1 в Англия започва своето футболно развитие. 

"Бях уличен футболист. Започнах да играя в малко по-сериозен клуб едва на 19 години", казва алжирецът. "Всеки ден бях на улицата и дриблирах, правех трикове с топката.", добавя футболистът, чиято техника изглежда като по-скоро вродена, а не изградена.

Снимка: Getty Images
 
"Когато си спомня как изглеждах като дете, си представям едно момче, което постоянно е с топката. Бях толкова слабичък, понякога пропусках вечеря, за да продължавам да играя. Майка ми ми оставяше храна в микровълновата печка.", спомня си Марез. 

През тийнейджърските години футболът е станал по-важен не само от храната, а и от съня

"Помня как понякога играех в 1 часа през нощта. Знаехме как да отваряме спортната зала, обаждахме се на приятели и си правехме голям турнир", разкрива алжирецът, който е бил на около 15 години по това време. 

"Хората ми казваха: "Не трябва да играеш по това време! Тялото ти трябва да почива, може да получиш тежки контузии." Но аз бях готов на всичко, за да играя футбол", добавя той. 

Снимка: Getty Images

По това време Марез губи баща си - най-голямата трагедия в живота му. Таткото на Рияд - Ахмед, е направил най-много за пътя му към професионалния футбол.

Ахмед Марез е бил футболист на аматьорски ниво, той е давал съвети на сина си постоянно с една голяма мечта - да го гледа на професионално ниво. Проблеми със сърцето обаче отнемат главата на семейството на 54-годишна възраст.

"Много е тежко да загубиш родител, който винаги е бил зад теб. Заедно мечтаехме един ден да стана футболист. Всичко, което имам сега, е благодарение на него", споделя Марез. 

До 18-годишна възраст африканецът играе за отбора от предградието си, а след това изкарва една година в четвъртодивизионния френски аматьорски клуб Кимпер. Пробивът идва с трансфера му във втородивизионния Льо Авър, отбор с репутацията на изграждащ таланти и продаващ ги в по-големи тимове.


През 2014-а скаути на Лестър пристигат на мач на Льо Авър, за да следят Риан Мендес, а не Марез.

Съдбата обаче се усмихва на алжиреца. Набелязаният от англичаните Мендес се контузва в първите минути, а скаутите остават да изгледат целия двубой. Тогава забелязват бързото и технично крило отдясно, което играе основно с левия крак.


В същото време Риад има оферти от няколко клуба. Един от отборите, борещи се за подписа му, е българският Ботев, който по това време разполага с достатъчно финанси след продажбата на Тодор Неделев в Майнц и е готов да плати 400 000 евро за Марез.

Нападателят обаче решава, че би напуснал Франция само за някое по-голямо първенство. Така се озовава в Лестър. Много хора го съветват, че е прекалено кльощав за английския футбол, но той сграбчва мечтата си и не я пуска. 

Снимка: Getty Images

Играе важна роля в промоцията на Лестър във Висшата лига, а през този сезон е просто феноменален. Изглежда като напълно различен футболист, въпреки че това всъщност е същият Рияд от предградието Сарсел.  

"Не съм точно същият. Ако бях, нямаше да подавам никога, но вече не съм на улицата", казва Марез, а резултатите доказват думите му.

Снимка: Getty Images


Със 17-те си гола и 11 асистенции през сезона дотук той спечели наградата за играч №1 в най-силното първенство в света, a тимът му върви смело към титлата. Така въпреки трудната си съдба, Рияд Марез достигна до върха и не изглежда сякаш скоро ще слезе от него.