на живо

Корейската война разделя семейства, Пьонгчанг ги събира

Или как един олимпиец сбъдва съкровената мечта на своята майка

Джун Канг приспивала сина си Анди Джунг с истории за Корейската война. За това как тя не само разделила нации, но и много семейства.

Нейният баща и прадядо на Анди участвал във войната. Никога не научили какво се е случило с близките на техните приятели на север. Така и не разбрали дали са оцелели или не.

А да наблюдават как Северна и Южна Корея ще бъдат едно цяло по време на церемонията на откриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг ще бъде изключително емоционален момент за цялото семейство Канг.

Джун ще гледа пищната церемония от първия ред благодарение на сина си. Ще изпита удоволствието да проследи отблизо как двете Кореи развяват един-единствен флаг - символ на мира, за който тя се е молила толкова дълго.

Анди Джунг ще бъде в зелено и златно. Ще направи олимпийския си дебют за Австралия в традиционно силен за Южна Корея спорт - шорттрек.

"За мен обединението на Южна и Северна Корея означава много повече от просто една церемония", споделя мама Джун.

"Олимпийските игри имат силата да събират всички заедно, без дискриминация на каквото и да е ниво. Дори може да обединят две разделени държави".

"Толкова се гордея с моя син. Благодаря на Австралия за дадения шанс и на всички, които го подкрепят", добавя щастливата Джун.

Госпожа Канг се мести със семейството си в Австралия, когато Анди е 12-годишен. Той тренира шорттрек в Южна Корея, но тя го спира от спорта, тъй като го намира за прекалено опасен. Но в новата държава, борейки се с езиковата бариера, Анди отива на мястото, където се чувства най-удобно - на ледената пързалка.

Новината за излизането на Северна и Южна Корея под общ флаг на откриването на игрите на 9 февруари зае челни позиции в световните медии. Оптимистите вярват, че това е крачка напред към обединението.

Критиците обаче смятат, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се интересува повече от поставяне на прът в отношенията между Южна Корея и Америка, отколкото от продължителен мир.

А организаторите на зимните олимпийски игри се надяват, че с участието на Северна Корея в Пьонгчанг, най-големият спортен форум няма да бъде под прицел.

Преди началото на летните игри в Сеул 1988, агенти от Северна Корея взривяват самолет на своята съседка, а смъртта си намират всичките 115 души на борда.

По време на световното първенство по футбол през 2002, поделено между Южна Корея и Япония, КНДР атакува плавателен съд на Южна Корея. Убити са шест души, ранени - много повече.

Мотото на Пьонгчанг 2018 е "обединени от страстта".

Според госпожа Канг синът й е олицетворение на това, което организаторите искат да представляват игрите през 2018-а. 

"Зимните олимпийски игри все още не са започнали, но класирането му вече обедини корейските общности в Австралия. Освен това той запали и други приятели на Зеления континент, които не знаеха нищо за пързалянето с кънки", твърди Джун.

"Той винаги се е вълнувал силно от спорта, а олимпийските игри са най-голямото събитие, за което един атлет може да си мечтае. Радвам се, че той прави нова сериозна крачка в кариерата си и то именно в страната, в която е роден."

"Баща ми се би в Корейската война, както и много родители на мои приятели. Все още имам пресни детски спомени как семействата на мои връстници бяха разделени между Северна и Южна Корея. Повечето от тях никога повече не видяха близките си. Дори не разбраха дали са живи."

Такива истории Джули Канг разказва на сина си Анди като приказки за лека нощ.

Никой не може да прогнозира дали Корейският полуостров някога ще бъде обединен, но госпожа Канг вече знае как ще разказва историята за Пьонгчанг на своите внуци.

"Ще бъде друга приказка за лека нощ", вярва тя.

"Ще посетим съоръжението, в което Анди се е състезавал. Ще продължа историите за баща ми, защото олимпийските игри могат да се превърнат в ключа към обединението на двете Кореи. Това ще бъде нещо изключително за всички корейски фамилии".

"Анди е в средата на цялата история. А тя ще ни свърже завинаги", добавя гордо майката.