на живо

Корин Гротенхуис: Знам как се чувства Христо, била съм на негово място (ВИДЕО)

Няма арбитър в света, който да иска нарочно да не зачете опит на щангист, категорична е една от най-добрите съдийки в света

Корин Гротенхуис: Знам как се чувства Христо, била съм на негово място (ВИДЕО)

Един анулиран опит. При последното излизане на подиума. С тежест от 222 кг над главата. Едно 20-годишно българско момче се чувства ограбено в Токио. В турнира по вдигане на тежести Христо Христов можеше да се превърне в дебютанта на олимпийски игри, който ще се завърне в родината с исторически бронз в кат. до 109 кг.

Този медал щеше да бъде първи за родните щанги от олимпийските игри в Атина 2004, но този медал няма да пристигне в България. Защото така решиха съдиите. Опитът на Христо в изтласкването първоначално бе зачетен, впоследствие реферите отмениха решението си. От щаба на националния ни отбор оспориха, но без резултат.

Снимка: Lap.bg

Инфарктната развръзка разби емоционално световния шампион за младежи, който дори спомена, че обмисля отказване от спорта. Със сълзи на очи, в специално интервю пред bTV обаче талантът се закани, че ще се завърне три пъти по-силен след точно 3 години за олимпийските игри в Париж.

Какво накара реферите да отсъдят срещу Христо Христов? Къде съзряха проблем при техническото изпълнение? Кой взима подобни решения, които решават човешки съдби? bTV се свърза с една от най-добрите арбитри в света на тежката атлетика и топ арбитър на олимпийските игри в Токио – Корин Гротенхуис от САЩ.

"Има разлика, когато гледате вдигане на тежести у дома, от залата или от съдийското място. Проблемът на Христо бе в лакътя. Щом съдиите са видели нарушение, то значи нарушение е имало“, споделя 10-кратната световна шампионка, която се ползва с изключително висок кредит на доверие във вдигането на тежести.

В света на тежката атлетика, Корин е считана за една от основоположничките на женските щанги. Започва да тренира, когато е на 15, а първото ѝ състезание е през 1981 г. Видяла е и е преживяла много. Не ѝ е безразлично и случилото се с младия българин:

"Няма съдия в света, който да иска нарочно да отсъди във вреда на спортиста. Чувството е отвратително, но това ни е работата. Там сме, за да определим дали вдигането е успешно, или не. Ужасно е“, признава Корин и допълва: „Много добре знам как се чувства Христо, защото съм била на негово място. Чувстваш се ядосан, а и определено много емоционален. Не за пръв път чувам спортист да каже, че е бил ограбен от съдия. Чувството, е че медалът е отнет от теб. Но това е част от спорта. Разбирам Христо, но разбирам и съдиите.“

Обяснението заради проблема с лакътя на американката звучи така: "При Христо имаше разклащане на лакътя, но всички знаем, че това е нормално, тъй като вдигаш голяма тежест над главата си. Проблемът е, че някои от щангистите се справят по-добре при разклащането, като си движат рамената, а лактите им са неподвижни. Нека не забравяме, че щангистите вдигат над 180 кг. Но Христо не е единственият, който имаше проблем. Имаше и един американец със същия проблем."

Корин Гротехуис разказва пред bTV и за крутите мерки, при които се провеждат Игрите: "Нямаме право да ходим в олимпийското село, където са спортистите. В момента сме под карантина. Заради пандемията, нямаме право да ходим дори и до магазина. Има едно-единствено място, от което можем да си пазаруваме храна. Ние, като официални лица, нямахме право дори и да присъстваме на церемонията по откриването, а това бе едно от събитията, което исках да посетя. Въпреки всички тези мерки, за мен е чест да бъда част от най-голямото спортно събитие."

Съдийката разкрива, че най-много в Япония я мъчи часовата разлика и жегата. Спи по 2 часа на денонощие и не може да свикне с горещините. Въпреки всичко, тя е щастлива, че макар и като рефер, а не като спортист, е сбъднала мечтата си да бъде част от олимпийските игри. Предрича и бляскаво бъдеще на женската тежка атлетика: "Честно казано, старичка съм. Развитието на вдигането на тежести при жените е голямо. Радвам се, че в днешно време повече жени, отколкото мъже, се занимават с този спорт. Ние се борим щангите да бъдат спорт, в който няма разделение между мъжете и жените. Нека не забравяме, че в миналото, това бе предимно мъжка територия."

В края на разговора я питаме какво си пожелава до края на Игрите. "Искам да видя нови олимпийски рекорди. И медал за САЩ в турнира по вдигане на тежести.", откровена е Корин.