на живо

Маратон под два часа: Изпитание за тялото или маркетингов трик?

Проектът Breaking2 започва утре сутрин на италианската писта „Монца”

Когато сър Роджър Банистър пробяга една миля (1609 метра) под 4 минути на 6 май 1954 година, това бе ключов момент за спорта. Времето му от 3:59,4 минути счупи две бариери - физическа и психологическа.

Сега, 63 години по-късно, предстои нов опит за исторически пробив – маратонска дистанция под два часа.

И ако онова бягане през 50-те бе триумф на волята и качествата на един атлет, сега всичко се организира от спортния гигант "Найк" и във въздуха витае корпоративно усещане.

Очаква ни върховен тест за издръжливост. За съжаление обаче няма да могат да му се насладят нито феновете, нито журналистите.

За какво всъщност става дума - скъп PR сеанс или упражнение по меркетинг? Или може би за похвален опит за човешко постижение отвъд границите на спорта и науката? Нека все пак имаме предвид, че целта е подобряване с почти 3 минути на досегашния рекорд.

Място в историята, но е и сред рекордите

Върховото постижение в маратона принадлежи на кениеца Денис Кимето и бе поставено в Берлин през 2014 година. - 2:02:57 ч. Самият Кимето няма да участва в предстоящото изпитание. То е поверено на сънародника му Елиуд Кипчоге, еритрееца Зерсенай Тадесе и етиопеца Лелиса Десиса.

Кипчоге, действащ олимпийски шампион, вероятно е с най-голям шанс за успех. Личният му резултат - 2:03:05 ч. от Лондон през 2016 г. - е само на 8 секунди от рекорда.

За да се слезе под 2-часовата бариера, бегачът трябва да се движи с около 3% по-бързо от най-доброто темпо в историята. Тоест да сваля по над 4 секунди на всеки от 42-та километра. Нещо, което мнозина учени отхвърлят като невъзможно.

От "Найк" обаче отказват да чуят скептиците. Компанията подписа с тримата елитни атлети и им плати достатъчно, за да се откажат от участие на маратоните в Лондон и Берлин. Те се съсредоточиха изцяло върху проекта, наречен Breaking2.

Подходът е наистина сериозен. След детайлен анализ на климатичните модели бе избран 3-дневен прозорец с предполагаемо най-добри условия. След това последва допълнително прецизиране и така се стигна до избора на начален час - 05:45 часа в събота сутринта на... италианската писта за Формула 1 "Монца". Тогава тримата бегачи ще потеглят за място в историята, но не и сред рекордите.

Това се дължи на използването на външни пейсмейкъри - 20 атлета, които ще задават темпото до необходимото ниво. Тяхното наличие е в противоречие с правилата на международната федерация. Освен това пейсмейкърите ще се движат във формация, която да предпазва тримата основни бегачи от евентуални пориви на вятъра.

Как ще се случи всичко?

Това е само един аспект от сложната и скъпа операция. Според списание Runners World е проведено мащабно изследване на няколко маршрута по цялото земно кълбо в търсене на идеалното място. Отхвърлени са варианти в Холандия, Чикаго и Берлин.

Пистата "Монца", разположена северно от Милано, е предпочетена заради плавните завои, климатичните условия, равната повърхност и надморската височина от 182 метра. Предстоят 17,5 обиколки на 2400-метровото трасе.

Легионът на "Найк" - учени, треньори, диетолози и лекари - не оставя нищо на случайността. Мобилни ултразвукови устройства измерват нивата на гликоген в краката на бегачите, монтират се датчици за температурата на кожата, използват се най-модерните средства за възстановяване. Хора на скутери ще доставят енергийни напитки, като целта е да не се губи нито секунда в отклоняване от идеалната траектория.

Разбира се, маратонките също не са никак случайни.

От "Найк" разработиха специална нова обувка - преминала всички изпитания на техническата комисия към международната федерация - която правела състезателите до 4% по-ефективни.

"Трансформирай спорта"

И така - дали става дума за обикновена реклама на много скъпи маратонки? Големият конкурент "Адидас" планира собствен проект "Под 2 часа", но иска да го реализира в състезание. Идеята е ясна - да се търси по-голяма автентичност на постижението.

Интересното е, че на "Монца" няма да бъдат допуснати представители на големите медии. Планира се събитие при затворени врати, което е необичайно предвид придружаващите го корпоративни фанфари. На стръмните трибуни, които по принцип са пълни с десетки хиляди тифози за стартовете от Формула 1, този път няма да има фенове.

Това предполага, че всичко ще бъде под строг контрол, а феновете и журналистите ще разсейват екипа от крайната цел. Твърде ранният старт без съмнение предполага и определени логистични проблеми.

И все пак "Найк" избра няколко репортери, които ще бъдат допуснати до пистата. Стрийм в интернет ще предава на живо какво се случва с атлетите на асфалтовото трасе.

Мнозина скептици определиха всичко това като "лудост" заради мащабите и усилията. Светът обаче със сигурност ще следи с интерес дали магическата двучасова бариера ще бъде премината.