на живо

Мажоретките – богини или робини? (ВИДЕО)

Защо полуголи момичета подкрепят спортистите и какви пари печелят от това

Красиви момичета, които подкрепят спортистите и забавляват зрителите - това е добре позната традиция. Отвъд океана така нареченият Cheerleading е същински култ. Почти всяка невръстна американка мечтае да попадне в мажоретния състав - най-напред в гимназията, после в колежа и накрая при професионалистите. Това е неотменна част от спортната култура в страната точно както талисманите на отборите и будките за хотдог.

Националната асоциация на мажоретките е създадена още през 1948 г. Малко по-късно е основана и фирма, която произвежда специализирано облекло. Манията набира скорост и скоро се превръща в индустрия.

Cheerleading получава световна популярност през 1956 г., когато се появяват прочутите помпони. Тогава идва на мода и нежната подкрепа за клубовете от Националната футболна лига.

Истинската революция настъпва в началото на 70-те - мажоретките на „Далас Каубойс” изоставят класическата акробатика в полза на танцовите елементи. Всичко, което днес виждаме в прекъсванията на мачовете, е изобретено преди повече от три десетилетия в Съединените щати.

Дрийм тим

Въпреки богатите традиции, мажоретките в Националната футболна лига и Националната баскетболна асоциация печелят едва по 75 до 150 долара на мач. За сравнение - американските сервитьори заработват по 7-12 долара на час.

Момичетата обаче не стоят безучастно и започват да се борят за правата си. През миналия април баскетболният „Милуоки Бъкс” загуби дело срещу момиче на име Лорен Херингтън заради неспазване на Закона за трудовите стандарти. Мажоретката твърди, че е прекарвала средно по 40-50 часа седмично на репетиции, тренировки, благотворителни събития и мачове. Възнаграждението й възлизало едва на 65 долара на двубой и по 30-50 долара за специалните прояви. Сметката показва, че за всеки час се падат по 4 долара.

Мажоретките от НФЛ също се обърнаха към съда. Вследствие „Оуклънд Райдърс” им изплати компенсация в размер на 1,25 милиона долара, след като бе доказано, че почасовото им заплащане е било 5 пъти по-ниско от минималното.

Заради серията дела някои клубове увеличиха възнагражденията, но приходите дори на най-високоплатените мажоретки все още са под законовия праг. Красавиците с помпони претендират, че са неизменна част от НБА и НФЛ, и настояват за адекватни заплати.

Американски богини

Ръководството на самите лиги са на позиция, че момичетата не са наемни сътрудници, а независими изпълнители. Следователно клубовете не са длъжни да им осигуряват възнаграждения спрямо фиксирания минимум.

През 1995 г. обаче съставът към „Бъфало Брейвс” спечели дело срещу клуба и съдът ги квалифицира като членове на отбора. А мажоретките създадоха първият в историята синдикат.

През 2015 г. щатът Калифорния прие закон, съгласно който професионалните мажоретки трябва да се разглеждат като служители на клубовете. Тоест трябва да печелят минимум по 9 долара на час.

За жълти стотинки

Клубовете разчитат на страстта на мажоретките към танците и очакват безвъзмезден труд. Никой обаче не работи за едната благодарност и от любов към професията. Особено в спорта, където се въртят колосални суми.

Минималната заплата на новак в НБА е 815 000 долара годишно, в НФЛ - 465 000 долара. Достатъчно пари за охолен живот.

Но ситуацията с мажоретките е съвсем различна - тези към „Ню Йорк Никс” запълват рекламните паузи с пленителни танци на практика срещу жълти стотинки. Хонорарът им за един двубой е по-малко от 200 долара. Не разполагат дори със застраховка независимо от опасните елементи, които изпълняват.

„В началото на кариерата сте готови да вдигнете шортите максимално нагоре и почти да се разголите. Ентусиазмът, любовта към танците и копнежът за слава засенчват всичко останало. Но още в края на първия сезон животът ти се превръща в ад”, споделя една от мажоретките на „Никс”.

Тагове:

мажоретки