на живо

Петър Стойчев: Искам зимата да приключи вече (ВИДЕО)

"Не ми се чакаше още 2 години", заяви двукратният световен шампион на 1000 м

Facebook

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев се завърна у нас след като за втори път стана световен шампион по ледено плуване. В Мурманск, Русия българският плувец финишира първи на 1000 м и постави нов световен рекорд в тази дисциплина - 12 минути и 10 секунди.

По този начин Стойчев защити титлата си от 2017 г., когато в Бургхаузен, Германия беше пръв и пак със световен рекорд. От тук нататък през годината българинът ще мисли предимно за почивка. Покани за нови предизвикателства обаче не липсват.

"Щастлив съм, че сезон 2018/2019 за ледено плуване приключи. Това беше може би един от най-тежките сезони с дългото пътуване и екстремното плуване до Антарктида, преди седмица плувахме само на 2000 км от Северния полюс. За няколко месеца успяхме да отидем от най-южната до най-северната точка на земното кълбо да плувам и то успешно. Искам веднъж завинаги зимата да приключи тази година за мен, така че малко да се нарадвам на лятото и топлото време. Живот и здраве, ще продължим с екипа да мислим в тази посока. Имаме предложения за организирани плувания и участия в езерото Байкал, за щафетно плуване между Русия и Япония, за Свалбард, Норвегия. Трябва да прегледаме и отсеем състезанията с екипа, за да видим как ще процедираме. Добрата новина е, че все по-често започват да говорят за ледено плуване. Вярвам, че в бъдеще този спорт ще бъде на една по-висока световна сцена", заяви световният рекордьор.

Стойчев има амбиция плуването в ледени води да придобие все по-голяма популярност и заяви, че ще работи за това заедно с организаторите на състезанията. Първата им задача е да бъде организиран постоянен допинг контрол на състезателите, за да няма подозрения за нечестни победи.

Снимка: Facebook

"С представители на Международната федерация по ледено плуване дискутирахме спорта. Настоявам да направим така, че да копираме правилата на всички големи федерации. Трябва да бъдат въведени по най-бързия начин внезапен допинг контрол, състезателен допинг контрол. Трябва да се покаже, че спортът се контролира, спортът се проверява. Това е истината, за да може бавно и постепенно състезанието да върви към признаване от Международния олимпийски комитет и тенденция за включване в програмата", са амбициите на Стойчев.

Температурата на водата в Семьоновское езеро в Мурманск по време на състезанието беше около 0 градуса. Организаторите се погрижиха да го приспособят за плуване, разбивайки дебелия лед и поставяйки ограничители за 10 коридора. Те бяха с дължина от 25 м, така че Стойчев преплува импровизирания басейн 40 пъти преди да бъде коронясан за световен шампион.

"Конкуренцията, която очаквах, беше налице. Видя се, че плуващият в трети коридор 23-годишен руснак тръгна доста уверено и в първата част на дистанцията беше сравнително напред. Той направи заявка за силно плуване и може би не разпредели силите си. Никак не е приятно на световно първенство да изоставаш 10-15 метра от водача. Имаше напрежение. Холандецът в първите метри беше до мен. Идва един момент от студа, в който аз не мога да преценявам доста добре кой къде се намира и да имам яснота как се движи", разказа победителят.

Снимка: bTV

"Аз си бях казал, че трябва да направя всичко възможно да спечеля това състезание. Не ми се чакаха още две години", добави той.

Със Стойчев в Мурманск пътува и екип на bTV - репортерът Иван Боянов и операторът Любомир Димитров. Какво е да плуваш близо до Северния полюс? Колко е студена водата под леда и как един спортист се подготвя за температурния шок? Гледайте тази неделя (24 март) в bTV Репортерите!