на живо

Най-страшното място в Белград (ВИДЕО)

Гостите на „Цървена звезда“ преживяват ужас още преди да излязат на терена

Reuters

Ако си мислите, че Белград е един прекрасен живописен град, сгушен на мястото, където река Сава се влива в Дунав, с древна крепост, която пази белези от различни народи и цивилизации, с вкусна храна, с богат културен и нощен живот… Явно не сте посещавали сръбската столица, за да играете срещу "Цървена звезда".

Ако сте футболист, който трябва да се изправи срещу местния 31-кратен шампион (рекорд за първенството в страната), то ви препоръчваме да си плюете 3 пъти в пазвата, да си вържете червен конец, да си дръпнете ухото и да се подготвите за едно от най-ужасяващите преживявания. Оставяме настрана факта, че ще трябва да притичате от съблекалнята до самия стадион "Райко Митич" под открито небе, защото футболистите се преобличат в близката сграда, в която се помещава администрацията на клуба. Щом стъпите на стадиона, ще трябва да се справите с първата психологическа атака на домакините – минаването през тунела, който води към терена.

Общо взето става дума за две секции от около 150 м, разположени една под друга. Стъпка по стъпка: влизате в тунела, вървите, завивате наляво (Ако продължите направо, ще стигнете до метална врата. Тя излиза точно под сектора на най-върлите привърженици на „Звездашите“ и ви съветваме в никакъв случай да не минавате през нея, ако сте от противниковия тим!), слизате по стълбище надолу, следват още няколко крачки и след това сте на терена. От дясната ви страна е Северната трибуна – мястото за „Делие“ (б.а. – На сръбски думата означава „герои“) или най-пламенните, шумни, невъздържани и креативни фенове на „Цървена звезда“. Същите тези, които преди дни, по време на мача на своя любим тим с „Гент“ от груповата фаза на Лига Европа (победа с 2:1 за сръбския отбор) успяха да поставят хореография, с която да покажат уважението си към наскоро починалия сръбски митрополит Амфилохий, въпреки че присъствието им на стадиона не беше разрешено.

Снимка: Reuters

Ако ви се струва нещо нормално за европейската футболна сцена, то тази „разходка“ преди мач е съпроводена със страховит шум. Играчите и на двата отбора минават точно под сектора, в който са настанени привържениците на домакините. Ако за футболистите на „Цървена звезда“ това е надъхващо и стимулира добрата им игра, то със сигурност противниците изпитват страх. В нормални времена, без пандемия от коронавирус, на Северната трибуна могат да бъдат настанени 13 000 човека. Според привържениците обаче, не са редки случаите, когато там един до друг застават 15 000 фена. Сега си представете как всички те скачат и пеят над главите ви! От време на време се чуват и бомби!

Снимка: Getty Images

Да, определено в Сърбия приемат футбола сериозно и като война. Полицаите, които по принцип се намесват само в извънредни ситуации с публиката по време на футболните мачове, също стоят подпрени на стените на тунела. За да вдъхнат още по-голям респект на гостите!

Доскоро под северната трибуна на „Райко Митич“ феновете се бяха развихрили и бяха нашарили тунела с различни надписи. Те предупреждаваха противниците, че няма да има пощада, че престои нещо още по-страшно след излизането на терена. От лятото на 2020 г. на тяхно място има голям графит. Работата по него трая няколко месеца и всичко беше завършено за 1 септември 2020 г. – 57-ата годишнина от първия мач, изигран на познатия като „Мала Маракана“ стадион („Цървена звезда“ – „Риека“ 2:1).

Снимка: Instagram

Това не прави мястото по-гостоприемно. От тунела в момента ви гледат хиляди очи. Виждат се злокобни усмивки и напрежение, димки и факли… Страхът не си е тръгнал!

В своята история „Звезда“ има победи над „Реал“ Мадрид (1975 г., 1987 г.), „Ливърпул“ (1973 г., 2018 г.), „Байерн“ Мюнхен (1979 г.), „Рома“ (2005 г.). През 1991 г., предвождан от треньора Люпко Петрович, сръбският хегемон спечели Купата на европейските шампиони (днес Шампионска лига).

Дали тунелът е помогнал? Едва ли остават съмнения!

Снимка: Getty Images