на живо

Нов скандал на хоризонта: ЦСКА срещу Ботев и БФС

Причината - Абел Анисе

БГНЕС

Ръководството на ЦСКА все още очаква да получи 250 хиляди евро от Ботев (Пловдив) по договора за трансфер на Абел Анисе. В споразумението между двата клуба е била включена клауза, според която "жълто-черните" трябва да преведат на столичния гранд половината сума от следващ трансфер на офанзивния полузащитник. Такъв бе осъществен в Лудогорец за сумата от 500 хил. лева и половината се полагат на "червените".

"Армейците", в лицето на изпълнителния директор Александър Тодоров, призоваха Лицензионната комисия към БФС да се произнесе по случая.

"В точка 1.4 от договора (между ЦСКА и Ботев) пише, че сумата трябва да се преведе на фирма "Моран трейд”, която е собственост на Димитър Борисов, единият от тогавашните собственици на ЦСКА. Предполагам, че този договор тогава е бил сключен, защото ЦСКА има задължения към "Моран трейд”. Всички тези задължения към фирми, свързани с бившите собственици Димитър Борисов и Иво Иванов, отпадат като задължение на ЦСКА. В такъв случай тази сума безусловно трябва да бъде приведена на продавача, а именно ЦСКА."

Снимка: БГНЕС

Тодоров изрази и възмущението си от липса на реакция в БФС. В същото време централата не пропуска да сигнализира на УЕФА и ФИФА за задълженията, които има ЦСКА към свои бивши футболисти и техните агенти. Според изпълнителния директор на "червените" от Ботев не желаят да заплатят дължимата сума, за да вкарат спора в съда и решението на случая да бъде забавено.

"Не може да се изпращат от Лицензионната комисия към УЕФА само писма за задължения на ЦСКА. Нямаше реакция от Лицензионната комисия на БФС и ние се обърнахме директно към тази на УЕФА. Когато каналът за информация се запуши, ние смятаме, че това е тенденциозно. От страна на Ботев получихме отказ да ни бъде заплатена тази сума. Явно целта е да се стигне до съда и спорът да се проточи две години. Добре е да избегнем тази процедура. Ако те са превели сумата на "Моран трейд", ще трябва да плащат два пъти.", заяви Тодоров.