на живо

Отборът на турските емигранти в Мюнхен - новият кошмар на "Левски"

"Тюркгюджю-Атаспор" е основан през 1975 г. и възроден през 2001 г.

Instagram

"Левски" загуби предпоследната си контролна среща от лагера в Австрия с 0:4. Съперник беше "Тюркгюджю-Атаспор" - тази новина бързо обиколи спортните сайтове и беше дълго дискутирана. Всъщност това е клуб от четвърта дивизия на Германия, въпреки че името не го подсказва.

Как един отбор, играл предимно при аматьорите, който се събира да тренира само 3 пъти в седмицата, защото няма собствен стадион, победи 26-кратния шампион на България?

Треньорът Петър Хубчев обясни загубата с пускането на юношите. Съперникът обаче продължава да изглежда невзрачен, въпреки солидната си история.

Всъщност клубът е основан преди 44 години. През 1975 г. турските емигранти в Мюнхен решават да дадат началото на "Турска сила" (или "Тюрк Гючю"). До 1983 г. момчетата в отбора - изцяло от турската диаспора в Мюнхен, играят на аматьорско ниво, предимно за удоволствие. След това по-заможните бизнесмени започват да влагат пари, като целите се променят драстично. След като изгражда имидж на един от най-силните аматьорски клубове в областта, местните, както и играчите, започват да мечтаят за професионален футбол. Само с емигранти и техните наследници не става! В отбора започват да пристигат и германски младежи, футболисти, отхвърлени от тимовете в по-високите дивизии. 

Снимка: Instagram

С нарастването на победите и целите, зрителите обаче намаляват. Причината отчасти е и в... телевизията. В Германия започват да се излъчват турски канали, а емигрантите да следят изявите на своите любими "Фенербахче", "Бешикташ" и "Галатасарай". Футболът от аматьорските дивизии вече не е интересен, а и някак си идеята за отбор на турската общност вече се е размила. 

В началото на хилядолетието отборът е в криза. Обикаля различните дивизии, няма големи успехи, няма подкрепа и това води до разпадането му. През 2009 г. два клуба на турската общност в Берлин се обединяват - "Тюркишер" и "АТА Спор" избират името "Тюркгюджю-Атаспор" с идеята да възроди старата слава на тима. 

Снимка: Instagram

Днес във фенклуба на тима членуват 500 души. В последните години той е хегемон при аматьорите в Мюнхен. Не липсват и благодетели, които да отделят достатъчно средства за добро представяне. Президентът Хасан Киван е основният спонсор. Той има ясни цели - присъствие при професионалистите в Германия.

За момента обаче се задоволява с ролята на третия най-силен тим в Мюнхен. Преди него се нареждат, естествено хегемонът "Байерн" и "Мюнхен 1860". 

Големият проблем за решаване в "Тюркгюджю-Атаспор" е липсата на игрище, на което тимът да тренира. В момента футболистите се събират за занимание само 3 пъти в седмицата, тъй като трябва да се редуват с "Тюркгюджю", втория тим на "Байерн", юношите до 19 години на 29-кратните шампиони на Германия, както и местния "Хаймщетен".

Снимка: Instagram

През март 2019 г. президентът обяви, че, въпреки проблемите, отборът ще се бори за целите си. За това почти целият тим беше подменен. Треньор е Рейнер Маурер, който е водил и "Мюнхен 1860". Повечето футболисти са "издънки" от по-силните клубове, но пък с опит в трета дивизия. 

Мачовете на тима се посещават средно от 300 зрители. Всички те се надяват мечтата на Киван скоро да стане факт - място във втора Бундеслига, нов стадион и още победи.

Е, първата от тях е факт - срещу "Левски".