на живо

Павел Колев: Стадионът никога не е бил на "Левски". Новината е чудесна!

"Сините" търсят инвеститор за спортен комплекс "Георги Аспарухов"

Lap.bg

Стадион "Георги Аспарухов" никога не е бил собственост на футболния клуб "Левски". Новината, която bTV съобщи през 2017 г., беше потвърдена и от изпълнителния директор в оставка на "сините" Павел Колев.

От вчера (17 февруари) от клуба имат възможност да придобият спортното съоръжение на концесия, след като то попадна в актуализирания план на правителството за периода 2021-2027 г. 

Снимка: Lap.bg

Стадион "Георги Аспарухов" беше вписан в плана след заседание на Министерски съвет и няколко дни след като собственикът на мажоритарния пакет акции на "сините" Наско Сираков поиска помощ от министър-председателя за изглаждане на козирка над Сектор "А" - единствения модернизиран от четирите.

"Първо трябва да уточним, че стадион "Георги Аспарухов" никога не е бил собственост на "Левски". Съоръжението винаги е било частна-държавна собственост. За последно статутът на стадиона е уреден през 1998 година с акт за безвъзмездно ползване. Това е била важна стъпка за времето си. Тя е помогнала на клуба да стопанисва стадиона, така, както е могъл през годините. За съжаление, по обективни и обясними причини, стадионът не е собственост на "Левски". Това, което е важно да се подчертае е, че от 1998 година досега футболът се разви изключително бързо. Плановете за развитието на "Левски" в стратегически аспект няма как да се осъществят без да се реши статута на стадиона", разясни Колев пред клубната телевизия.

"Сините" трябва да се състезават за концесия с евентуални други кандидати. От клуба обаче вече имат план за действие. 

Снимка: Lap.bg

"Много важно е да се знае, че концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписване на договор за концесия. Предстои дълга процедура от действия, която със съдействието на Министерски съвет и Министерството на младежта и спорта, се надяваме да бъде максимално кратка. Трябва да благодарим на Министерски съвет и премиера Бойко Борисов, защото без негово съдействие включването ни в плана за концесии нямаше да бъде факт. То стана по волята на "Левски" и Наско Сираков. Предстои доста работа. Трябва да се изработи обосновка на концесията, както и инвестиционен план, бизнес план и търсенето на инвеститор, който при определени условия да се включи в изграждането на нов и модерен стадион", каза още Колев.

"Сините" се надяват, че ще привлекат инвеститор от чужбина. 

След оттеглянето на бившия финансов благодетел на тима бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков и основния спонсор - негова компания за лотарийни игри, клубът е в тежко финансово състояние и в последните месеци се финансира предимно от дарения на фенове.

"Държавата няма да се ангажира с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна не отговарят на истината. Ние ще работим за това в един определен срок от концесията клубът да бъде освободен от плащането на концесионна такса. При всички положения такава ще има. Тя ще е изчислена на база на редица условия. Разговорите с потенциални инвеститори са водени постоянно през последните месеци. Ние говорим с компании, които не са базирани в България. Във всички тези разговори бе изяснено едно - "Левски" трябва да реши въпроса със собствеността на стадиона. Уреждането на статута на стадиона с договор за концесия е много важна стъпка, тъй като наличието на един хоризонт от 35 години би привлякъл всеки един инвеститор да направи бизнес план и да реши дали има възможност и желание да се ангажира с построяването на нов стадион и всички прилежащи към него съоръжения", каза още Колев.

Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски".

Снимка: Lap.bg