на живо

Най-запомнящите се моменти от Пекин 2022 и българската следа (ВИДЕО)

Първата седмица от Зимните олимпийски игри предложи много емоции

Най-запомнящите се моменти от Пекин 2022 и българската следа (ВИДЕО)

Българска следа сред най-запомнящите се мигове от първата седмица на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Рядко можем да говорим за подобряване на олимпийски рекорди с родно участие. Мирела Рахнева обаче направи точно това в първия манш на скелетона, но до рекорда ще бъде знамето на Канада, за която тя се състезава. Рахнева е родом от Русе, но през 90-е семейството ѝ емигрира в Северна Америка.

Една от топ историите на игрите в Пекин е локацията на рампата за ски фрийстайл. В покрайнините на китайската столица, в изоставен индустриален парк - пейзаж като от филм. Това не е атомна централа, както мнозина предположиха, а стара фабрика за стомана.

Куп шеги се изсипаха на гърба на китайците заради дръзкото им решение. Годзила до пистата, препратка към хитовата анимация "Семейство Симпсън" за идентична гледка и коментари като "Очаквам същата писта до ТЕЦ-а в "Надежда".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nina Dobrev (@nina)

Още една жена с български корени се надяваше на медал в Пекин, но... не за свое участие. Актрисата Нина Добрев стискаше силно палци на своя любим - сноубордиста Шон Уайт, който се размина с призовите места.

Баща и син доказаха, че в едно семейство може да тече кръвта на шампиони. Йоханес Щролц повтори постижението на баща си Хуберт отпреди 34 години, печелейки златото в алпийските ски.

Една от големите истории на Игрите в развитие е и казусът с 15-годишната фигуристка Камила Валиева. Днес беше потвърдено, че през декември рускинята е дала положителна проба за допинг - триметазидин, който се използва за лечение на ангина.

Резултатът от теста е станал ясен във вторник, ден след триумфа на Валиева в Пекин с отбора на Руския олимпийски комитет, което създаде и суматоха с отлагането на церемонията по награждаването.

Очаква се окончателното решение на Спортния арбитражен съд в Лозана да бъде взето до вторник - ден преди индивидуалната волна програма. На този фон, от международната кънки федерация планират увеличаване на минималната възраст на фигуристите в официални състезания от 15 на 17 години.

Във фокуса на събитията в Пекин е и историята на сноубордиста Макс Паро. Преди 3 години канадецът чува страшната диагноза Лимфон на Ходжкин. Налага му се да претърпи общо 12 курса химиотерапия в рамките на 6 месеца. Печели не само битката с болестта, но и златен медал в дисциплината слоупстайл!