на живо

Братята Хачатрян ще обжалват суровите си наказания за уговорени мачове (ВИДЕО)

Карен Хачатрян е със спрени права доживот, а Юри Хачатрян - за 10 години

Братята Хачатрян ще обжалват суровите си наказания за уговорени мачове (ВИДЕО)

След забраната за състезателна дейност и високите глоби на тенисистите Карен и Юри Хачатрян, двамата братя ще обжалват. Те искат случаят да бъде разгледан от Спортния арбитражен съд в Лозана.

Вчера стана ясно, че Карен Хачатрян (25 години) получава доживотна забрана да се състезава в тенис турнири, докато брат му Юри (20 години) няма да има право да участва в надпревари в следващите 10 години. Двамата са глобени съответно с 250 хиляди и 50 хиляди долара.

Последните официални мачове на Хачатрян са от миналата година, когато антикорупционният орган спира временно правата им, заради обвинения, свързани с корупция. Към онзи момент Карен се намира на 2514-о място, а брат му Юри е извън топ 3000 на ранглиста на ITF.

На 4 ноември сайтът на антикорупционния орган излезе с официална информация, в която се казва, че двамата братя са със спрени права, като Карен е доживот. 

"Няма никакви доказателства, че брат ми има 5 уговорени мача, няма доказателства за това.", каза пред bTV Юри Хачатрян.

"Аз съм тренирал през цялото това време, защото аз съм невинен и знам, че моите права ще бъдат пуснати.", добави той.

Двамата братя са обвинени в уговорени мачове, подтикване към симулативна игра на други играчи, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове. Суровите санкции за тенисистите идват след разпит пред антикорупционния орган - ТIU, който се е провел на 14-15 октомври. 

"В момента, в който стигнем до Спортно-арбитражния съд, всички техни доказателства, изфабрикувани - ще паднат, защото това не са доказателства, които може да бъдат подложени в съд.", категоричен е Юри Хачатрян.

Двамата братя са със спрени права от 15 юни 2019 г. Те също така нямаха право да присъстват на мачове, организирани от Международната тенис федерация (ITF) - организацията, която отговаря за всички турнири и определя правилата в спорта (Асоциацията на професионалните тенисисти ATP се занимава само с организирането на турнири при мъжете. Тя е отговорна за провеждането на надпреварите, на които се печелят точки за световната ранглиста. Турнирите за подрастващи и тези на по-ниско ниво - и при мъжете, и при жените, са под опеката на ITF). Още при започване на разследването срещу тях те отрекоха пред bTV всички обвинения и заявиха, че ще обжалват.

За наказанията потвърдиха от Българската федерация по тенис. Оттам заявиха, че няма да допуснат нито един клуб у нас да картотекира двамата състезатели и ще информират клубовете, за които те са играли през последните 5 години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.

"БФТ винаги е отстоявала позицията си на нулева толерантност към опитите за корупционни практики в спорта. През годините сме показвали нетърпимост към нарушаването на честната игра с редица решения. Политиката ни да насърчаваме феърплея на корта от ранна детска възраст намери израз в успешната кампания "Тенисът – честна игра". Убедени сме, че освен победата, уважението към съперника и публиката е изключително важно в големия спорт", се казва още в позицията на Българската федерация по тенис.

Последният тенисист, чийто права бяха отнети доживот заради уреждане на мачове, е бившият номер 69 - Жоао Соуса. Преди него такава санкция получи египетският тенисист Юсеф Хосем. Така случаите на наказани доживот за 2020 г. стават три, заедно с Карен Хачатрян.