на живо

Свещена война: Убийства с мачете и отсечени ръце (ВИДЕО)

Футболните хулигани в Полша са сред най-свирепите в света

Свещена война: Убийства с мачете и отсечени ръце (ВИДЕО)

Футболното хулиганство е проблем в цял свят. Но в Полша носенето на дрехи с определен цвят дори извън стадиона може да доведе до убийство. Напрежението достига точка на кипене по време на местно кърваво дерби, популярно като Свещената война.

"Краков определено е най-опасният град в Полша. Ако сте нормален привърженик, който не иска неприятности, в никакъв случай не бива да вадите на показ шала или фланелката си. Внимавайте в коя част на града се намирате, защото една грешна стъпка може да ви коства дори живота", предупреждава проф. Радослав Косаковски, провел редица проучвания върху футболното хулиганство в страната.

Убити фенове и отсечени ръце

Полските хулигани отдавна са известни като едни от най-страшните в света - наред с руските ултраси и тези в Латинска Америка. Феновете на Висла са наричани "кучета" от своите съперници, тъй като клубът е управляван от омразната за мнозина поляци комунистическа полиция в продължение на 40 години.

Междувременно Краковия са популярни като "евреите" заради предполагаемите си корени, което води до антисемитски скандирания от крайнодесните привърженици на Висла.

Омразата между двата лагера е бездънна. Те отказаха да подпишат Познанския пакт от 2004 г., който забранява използването на оръжия. Шокиращите инциденти включват осем убити по време на подготовката за 100-годишнината на дербито между Висла и МКС Краковия през 2006 г. Водни оръдия, микробуси за борба с безредиците, хеликоптери, кучета и близо 1000 полицаи бяха на разположение по време на сблъсъка.

През 2011 г. членове на фракцията на Висла "Акулите" бяха признати за виновни за брутално убийство на ултрас на Краковия. Четири години по-късно фенът на Висла Доминик Лути (22) отсече ръката на привърженик на Краковия с мачете в центъра на града. Ужасени минувачи оказват първа помощ на жертвата, която е в безсъзнание с рани по тялото и краката, а ръката му лежи на няколко метра.

Наркотици и пране на пари

Именно силните връзки с организираната престъпност правят полските главорези най-зловещите в Европа. Споменатата по-горе фракция "Акулата" придоби такава финансова и политическа мощ, че на практика пое управлението на клуба. Тя е оглавявана от 39-годишния хулиган Павел Михалск с прякор Плюшеното мече - осъждан за хвърляне на нож към главата на италианската звезда Дино Баджо по време на мач за Купата на УЕФА през 1998 г.

От 2016 г. фирмата заема ключови позиции в борда на Висла. Клубът все по-често е използван като параван за престъпни дейности, пране на пари от наркотици и източване на законни средства чрез фалшиви договори за доставка. Футболистите и персоналът са малтретирани и сплашвани, а дори най-големите звезди търпят месеци без заплащане.

Междувременно бяха организирани нападения над противниковите агитки, а шефовете на клуба раздаваха пиротехника в тоалетните на стадиона. Фитнесът пък беше използван за обучение на хулигани за улични боеве. Когато лидерите на бандата бяха арестувани, новият легитимен борд завари дългове от 10 милиона евро, което постави бъдещето на клуба под сериозен риск.

Атака с мачете

След мащабни полицейски операции през последните години, днес полските стадиони са с една идея по-спокойни. Въпреки това хулиганите продължават да организират масови мелета в провинцията и в изоставени складове.

През юни 2020 г. привърженик на Краковия беше хоспитализиран след нападение с мачете от фенове на Висла. През следващата година в бойно поле се превърна жилищен комплекс.

"Колкото и да е парадоксално, стадионите в Полша са наистина безопасни - обяснява проф. Косаковски. - Имаме много строги закони, посветени на футбола, така че ако използвате пиротехника или направите друго провинение, автоматично получавате забрана. Затова сега няма сбивания на трибуните. Само че хулиганите се срещат в горите и в изоставени райони, понякога и на улицата."

Проблемът с футболното насилие в Полша започва с падането на комунизма през 1989 г. Предишният режим управлява с желязна хватка и държи престъпните елементи под ключ по време на мачовете.

Смъртоносни оръжия

Преминаването към капиталистическа система води до разпад на законността и реда, от което крайните фракции се възползват в пълна степен. През 90-те години стадионите се превръщат в опасно място за обикновените фенове. На трибуните с лекота се внасят смъртоносни оръжия и при безредици полицията реагира с брутална сила.

Проф. Пшемислав Пиотровски е от Краков, но настоява да не се публикува на кой отбор симпатизира. "Бях в тълпата, когато полицаи стреляха по нас с гумени куршуми. През 90-те години на миналия век беше лесно за феновете да внасят бухалки и други потенциални оръжия на стадиона. Извън него има организирани сблъсъци, които могат да бъдат много жестоки. В Полша хората не обичат полицията заради старата комунистическа партия. Затова, дори когато някой е загубил ръката си и е в болница, твърди, че е паднал по стълбите."