на живо

Григор Саруханян: В "София Запад" не сме хулигани и побойници (ВИДЕО)

Любовта на бившия затворник към "сините" разпалва съпругата му

Григор Саруханян: В "София Запад" не сме хулигани и побойници (ВИДЕО)

Боксьорът със скандално минало Григор Саруханян бе гост на Петър Бакърджиев в поредния епизод на подкаста „За спорт без клишета“. В средата на декември българинът с арменски корени триумфира с титлата на WBC CISBB (б.а-на славянските народи) след победа в срещу черногореца Амир Скриели в 10-рундов двубой.

Саруханян е част от „София Запад“, която е сред най-влиятелните фракции на футболния "Левски". Животът на боксьора търпи огромни амплитуди, след като излежава 10-годишна присъда в затвора заради обвинение в убийство.

Станеш ли част от „сините“ сърца, не можеш да се откажеш. Това е любов. От четири години съм в Сектор „Б“. Имам много приятели, които са левскари от доста години. Започнах да ходя на мачове, усетих, че това е моят отбор", казва Саруханян в дигиталното студио на bTV.

"Когато съм на стадиона в сектора, се чувствам перфектно. Бил съм от „Славия“ и ЦСКА. Тренирал съм в „Славия“ и съм ходил на мачове. Ходил съм на 1-2 мача на ЦСКА. Не мога да кажа, че съм бил луд фен на ЦСКА, но мога да го кажа това за „Левски“. Нашият сектор винаги е пълен и отиваме да подкрепяме момчетата, така че ние сме далече от това кои се карат и кои се бият. Гледаме да помагаме с каквото можем. Затова сме „сини“ сърца", допълва той.

В подкаста на bTV Григор Саруханян говори и за мрачното си минало зад решетките: 

През 2007 г., когато бях в ареста, спрях да се боксирам за една година и качих 26 килограма. От затвора излязох 94 килограма. Когато имаш цел в твоя живот, трябва да я гониш. Нямаше къде да се движа, аз тренирах в стаята. Когато си заключен в ареста, няма къде да се движиш. Шест месеца лежах там. Когато излязох от затвора, започнах да свалям килограмите.

Присъдата му е тежка: 16 години, но заради добро поведение излиза още на десетата:

Няма от какво да се крия, че съм бил в затвора и там е за хора. Всички знаят моята история и това, че съм лежал. Затворът ме промени доста, показва ти правилният път и на кои хора можеш да разчиташ. Там виждаш кои са ти приятели. Човек винаги трябва да има една трудност в живота, за да направиш преценка. Когато съм на стълбичката, абсолютно всички са до мен, но когато имам проблеми, остават много малко хора. Затворът ми послужи за урок. 10 години не са много, влязох на 21.

Скандално известният боксьор говори и за ролята си в "София Запад":

Не мога да кажа, че от "София Запад“ сме най-кротките. Когато чуят за тази фракция, всичките си казват, че сме лоши хора. Ходя от 4 години, един път не се е случило да се сбия. Не знам защо хората гледат от тази гледна точка. Ако някой да дойде да се бие с нас, със сигурност ще се бием."

"До момента не ми се е случвало да ходя на мач и да се бия. Били са ни черен печат и гледат в посоката, че сме хулигани, но нещата не са така. Най-лошото е, че хората нямат представа от абсолютно нищо и веднага започват да плюят левскарите от „София Запад“. Манталитетът на хората е малко лош.

Малцина обаче знаят, че любовта на боксьора към "Левски" разпалва преди много години съпругата му:

Жена ми е левскарка и поиска да я заведа на мач. Един ден я заведох и тогава усетих, че това е моето. В Сектор „Б“ са ми всичките приятели, всички са спортисти, заедно сме от деца“, отбеляза Саруханян.