на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

За един столетник-ветеран от войната, едно смело турско дете и първото участие на България на олимпийски игри

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Научете:

България участва със свой представител още от първите съвременни олимпийски игри. През 1896 г. в Атина за честта на нацията ни се състезава един гимнастик – Шарл Шампо. И както се досещате от името, той не е роден в България, а в Швейцария.

Той пристига в България през 1894 г. по покана на правителството, за да работи като учител по физическо възпитание. Шампо е част от 12-те швейцарски учители, които идват у нас, за да преподават в края на 19 век.

В Атина Шарл участва в три индивидуални дисциплини по гимнастика и заема престижното пето място на прескок. Считан е за основоположник на футбола в България, но през 1897 г. наранява тежко крака си по време на състезание и се завръща в Швейцария.

Прочетете:

99-годишен ветеран от Втората световна война се завърна на „фронтовата линия”, но в битка срещу коварния коронавирус.

Капитан Том Муур се закани, че ще направи 100 обиколки в градината на къщата си преди да навърши 100 години на 30 април, а мисията му е с добра кауза – да подпомогне борбата с COVID-19 във Великобритания. Колко милиона паунда до момента събра този велик човек? Прочетете в нашата статия тук:

Забавлявайте се в интернет:

Един от най-атрактивните играчи от НБА Зак Лавин от „Чикаго Булс” избра да падне на колене и да поиска ръката на приятелката Хънтър Мар си точно в момент на социална изолация и в разгара на заразата от коронавирус в САЩ. Свидетел на трогателната гледка стана любимото куче на двойката – питбулът Гризли.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

My everything I love you with all of me. It’s been a long time coming, been together since I was 17 !!! My first love and my FOREVER love. U with me forever

Публикация, споделена от Zach LaVine (@zachlavine8) на

Тествайте знанията си:

На олимпийските игри в Сеул 1988 лекоатлетката Флорънс Грифит Джойнър участва в цели 4 дисциплини: бягането на 100, 200 м, в щафетата на 4 по 100 м и на 4 по 400 м. Колко титли печели американката, която по това време вече е и световна рекордьорка в спринта?

Колко титли печели американката, която по това време вече е и световна рекордьорка в спринта?

Гледайте:

Едно момченце от Турция развълнува света на спорта със своята упоритост и чиста душа. Неговото име е Фатих, а миналата пролет гостува в България по време на световното първенство по борба за кадети.

Фатих е със синдром на Даун и с куп съпътстващи заболявания, но това не му пречи да се бори като лъв на тепиха и да обича безкрайно треньора си. Това дете ще ви спечели за цял живот, но вместо да ви разказваме, по-добре изгледайте сторито за него, дело на Станимира Атанасова.

bTV призовава: останете си вкъщи!