на живо

Бейби Моуриньо? Не, просто един търсач на силни усещания

Юлиан Нагелсман преобръща представите за треньорската професия

Млад, амбициозен, емоционален, иновативен... непредвидим. Вундеркинд сред треньорите и футболен революционер. Това са само част от думите, с които може да бъде описан Юлиан Нагелсман - треньорът, който преди четири сезона влезе с гръм и трясък в Бундеслигата, а днес кандидатите за подписа му се редят на опашка.

Германският специалист стана най-младият треньор в Бундеслигата през 2016 г., когато се наложи от помощник-треньор да поеме диригентската палка на "Хофенхайм". Тогава е едва на 28 години. До 32-ия си рожден ден успя да спаси тима от изпадане, игра плейоф за влизане в Шампионската лига, класира "Хофе" на рекордното трето място в първенството през сезон 2017/18, отказа на "Реал" Мадрид и прие предизвикателството "РБ Лайпциг". В момента "червените бикове" са претенденти за титлата в Бундеслигата и са на прага на исторически 1/4-финал в Шампионската лига. При успех в реванша срещу "Тотнъм", Нагелсман ще се превърне в най-младия треньор, извел тима си до топ 8 в Турнира на богатите.

Юлиан е бивш футболист, централен защитник. Контузия в коляното прекратява кариерата му, когато е само на 20 години: "Първоначално не исках да имам нищо общо с футбола. Бях много тъжен, че трябва да спра да играя на толкова ранна възраст", споделя той.

Малко по-късно го сполетява нова трагедия. Баща му Ервин умира след кратко боледуване и той се завръща в родния си град Ландсберг ам Лех в югозападна Германия. Налага се бързо да влезе в ролята на мъжа в семейството и да бъде в помощ на майка си. Юлиан споделя, че именно този период има сериозна роля в развитието му като мъж и треньор, защото е било "напомняне, че в живота има далеч по-важни неща от футбола".

Треньорът на "Аугсбург 2" по онова време Томас Тухел му предлага работа като скаут... а това е само началото. Нагелсман става треньор в академията на "Мюнхен 1860", след това продължава да трупа опит в тима до 19 години на "Хофенхайм", преди да поеме първия отбор през 2016 г.

Докато тренира 19-годишните се сдобива и с прякор. Бившият вратар Тим Вийзе започва да го нарича Бейби Моуриньо. "Бях новото, младото момче, което иска да научи всичко", коментира Нагелсман - "С Моуриньо имаме различна философия за играта, макар че не е лошо да те сравняват с него. Той е спечелил 25 трофея и е едно от най-големите имена в професията".

Кариерите на Юлиан и Моу започват идентично - като скаути, които се потапят в дълбините на футболната наука, преди да се нагърбят с развитието на млади отбори и да получат признание като ценни асистенти. Но дотук с приликите, защото на футболния терен концепциите им са коренно различни. Докато португалецът обича да "паркира автобуса", тактиката на германеца се базира върху открит, атакуващ футбол и преса дълбоко в наказателното поле.

Нагелсман е обсебен от технологиите в спорта. Още като треньор на "Хофе" въвежда използването на системата Footbonaut - супермодерна технология за подобряването на докосването и контрола на топката от футболистите. Преди това в Германия само "Борусия" Дортмунд използва иновативната система.

Принципът на Footbonaut е следният: в 14-метрова роботизирана клетка, машина изстрелва топки с различна скорост и траектория към футболист, който трябва да ги овладее и вкара в светещ квадрат. Така се подобряват и реакциите на играчите.

Нагелсман отива още по-далеч в усъвършенстването на тренировъчния процес. Заснема с дронове придвижването на играчите и разполага 6-метрова кула между тренировъчните игрища на "Хофенхайм". Качва се на нея заедно с помощниците си и оттам, отвисоко, разучава позиционирането и подготвя тактическата схема за мачовете. Точно под кулата има огромен видеоекран, пред който се събират всички футболисти. С помощта на таблета си и четири камери, разположени на различни позиции, треньорът показва игрови ситуации на футболистите и отбелязва кой как трябва да се движи и какво се изисква.

Той вярва, че не само физиката, но и мозъкът на футболистите трябва да се тренира. Прави специални сесии с вратаря на "Хофенхайм" Оливер Бауман, като подобрява рефлексите му чрез упражнения под формата на компютърни игри.

Нагелсман е емоционален и влага страшно много енергия край тъчлинията. Но пък има способността бързо да реагира на всяка ситуация на терена и често е засичан от камерите как пише тактически указания на лист по време на мач и го дава на определен футболист. Неговите момчета се хвалят, че той "винаги има готов отговор".

Нагелсман има ясна визия как иска да играе неговият отбор, а модерен клуб, развиващ се заедно с последния писък на технологиите, изглежда като идеалната следваща крачка. Затова през юни 2019 г. става треньор на "РБ Лайпциг". За няколко месеца превърна тима, съставен предимно от млади футболисти, в основен конкурент на "Байерн" Мюнхен за титлата в Германия, излезе от групите на Шампионската лига и е на крачка от 1/4-финалите.

Амбициозният наставник открива вдъхновение във Висшата лига, особено по отношение на концепцията си за притежание на топката и създаване на положения дори под напрежение: "Ако искаш да си добър мениджър, трябва да гледаш мачове на "Ливърпул". Отборът прави невероятни неща, можеш да научиш много от представянето му, но най-вече да попиеш от манталитета му. Младите играчи могат да вземат чудесен пример как да бъдат винаги гладни за повече", казва той.

През лятото на 2018 г. Нагелсман получава най-неочакваното телефонно обаждане, което обаче идва твърде рано. Търси го "Реал" Мадрид, който поставя перспективния германец сред водещите си кандидати за заместник на Зинедин Зидан.

"Бях изненадан. Не се почувствах комфортно да отида там, тъй като искам да ставам по-добър. Ако отидеш в "Реал", няма да имаш време да се подобряваш като мениджър, тъй като вече трябва да си най-добрият. Сега не съм най-добрият, но искам да бъда такъв в бъдеще. В отбори като "Реал" и "Барселона" феновете, ръководителите, медиите не ти дават време да израстваш. Искат само победи и трофеи. Ако губиш, не можеш да се оправдаш с младостта си. Освен това езикът е много важен за мен, обичам да комуникирам с играчите, а все още не говоря испански", коментира с усмивка той.

Нагелсман има големи планове, но смята че ако до 10-12 години не спечели нищо, просто ще се оттегли от футбола в любимите си Алпи и ще се посвети на някое от екстремните си хобита... а те са много.

В кабинета му в "РБ Лайпциг" има електрически скейтборд. Пада си по сноуборда и маунтин байка. Кара ски, занимава се с парапланеризъм и се учи да пилотира малък самолет.

Понякога изкарва и мотоциклета си от гаража. Въпреки афинитета към модерните технологии, не е активен в социалните мрежи. Обича да "бяга" в планината, където се чувства свободен и няма телефонен сигнал, интернет и срещи.

Юлиан Нагелсман е нагледен пример, че младостта на треньора не е порок, защото в секундите преди първия съдийски сигнал от значение са само страстта, която влагаш във футбола, и начинът, по който го разбираш!