на живо

Емоции от четири континента с International Champions Cup 2015 (ВИДЕО И ГАЛЕРИЯ)

Гледайте турнира само по RING.BG

През лятото на 2013 година Стивън Рос и Relevent Sports революционализират световната футболна сцена с организирането на International Champions Cup (ICC). Така летните подготовки на големите отбори се променят. Всичките им сили се насочват към участието в един нов, по-специален турнир от световна класа.

Първото издание на надпреварата включва осем отбора – Реал Мадрид, Ювентус, Челси, Интер, Милан, Валенсия, Евертън и Лос Анджелис Галакси, които играят мачовете помежду си в шест американски града. На финала се срещат испанският гранд Реал Мадрид и английският Челси. Кралският клуб печели пред 70 000 зрители в Маями.

Снимка: Getty Images

На следващата година организаторите вдигат летвата, увеличавайки броя на градовете, в които се провеждат двубоите, до 13. Този път част от мачовете се играят в Канада. Поканени са едни от най-силните европейски отбори – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Милан, Рома, Интер и Олимпиакос. В груповата фаза на турнира мегасблъсъкът между Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид е гледан от рекордните за САЩ 109 318 зрители. Арена на битката е стадион “Биг Хаус” в Мичиган. Турнирът посещават общо 631 000 фенове, а в глобален мащаб над 80 милиона от 150 страни следят случващото се пред телевизионните екрани. Финалът в надпреварата през 2014 година представлява английско дерби. Вечните врагове Манчестър Юнайтед и Ливърпул се вкопчват в битка за трофея. “Червените дяволи” печелят с 3:1 на „Сън Лайф Стейдиъм” в Маями, Флорида, завършвайки турнира без загуба.

Снимка: Getty Images

Тази година International Champions Cup претърпя глобална експанзия. Той ще се провежда освен в Северна Америка, и в Австралия и Китай.

В САЩ и Канада ще играят Манчестър Юнайтед, Барселона, Челси, Пари Сен Жермен, Бенфика, Фиорентина, Клуб Америка, Лос Анджелис Галакси, Ню Йорк Ред Булс и Сан Хосе. В Мелбърн ще можете да гледате Реал Мадрид, Манчестър Сити и Рома, а в Китай отново „белия балет”, Милан и Интер.

Снимка: nasa.gov

Засега и двете издания на ICC са били с по осем отбора, разделени в две групи по четири. Във втората фаза на турнира тимовете се разпределят според представянето си в групите.

През 2013 година участниците са поставени в два потока – „Източен” и „Западен”, в зависимост от градовете, в които се играят срещите. Тогава победителите от първия кръг в груповата фаза се срещат във втория. Съответно същото се случва и със загубилите. Отборите с две победи в групите се изправят един срещу друг на финала .

Останалите три отбора от всяка група се подреждат според представянето им до момента. Победа в редовното време носи две точки, успех след изпълнение на дузпи дава една точка, а оттам нататък се гледат традиционните - голова разлика, отбелязани попадения, в случай, че всичко друго е равно. След това втория от „Запада” играе с втория от „Изтока”, третият с третия, четвъртият с четвъртия. Когато приключи и тази фаза, се прави крайно класиране.

През 2014 година въпросната странна схема е сменена с по-опростена. Отборите не се разпределят на географски принцип. Всеки тим изиграва по 3 мача в групите, след което победителите във всяка една от тях се срещат на финала.

Официалното видео, с което се рекламира ICC:

Списък с всички мачове, на които ще ви направим свидетели, може да видите ТУК. Ако не можете да гледате двубоите, следете сайта ни btvnovinite.bg/sport, където създадохме специална секция - International Cup 2015.