на живо

Футболна икономика. Как 1,65 млрд. паунда се изпариха във въздуха

Сривът на британската валута застрашава финансовото господство на Висшата лига. Но не съвсем

Преди четири месеца британският паунд струваше 1,30 евро. Във вторник той се срина до 1.09 евро. За същия период курсът спрямо долара се свлече от 1,49 до 1,21.

Защо тези факти изобщо присъстват в спортната секция? Много просто - заради трансферите и заплатите, които са основният разход на футболните клубове. А тези от Висшата лига привличат приоритетно играчи от чужбина, чиито цени и възнаграждения се договарят изключително в евро или долари (когато идват от Южна Америка).

През юни футболист на стойност 50 милиона евро е струвал на английските отбори 38,4 милиона паунда. Днес същият човек ще им излезе 45,9 милиона паунда.

Нека сега вземем същата звезда за 50 милиона евро и да приемем, че претенциите му за заплата са в размер на 4 милиона евро на сезон в продължение на 5-годишния му договор. През юни на Острова щяха да подпишат с него за 3,1 милиона паунда годишно, или за около 60 000 паунда на седмица. Към вторник параметрите му вече са 3,7 милиона паунда годишно и малко над 70 000 паунда на седмица. За целия срок на контракта това означава допълнителни 3 милиона паунда.

Разбира се, клубовете от Висшата лига са достатъчно богати, най-вече заради рекордния договор за телевизионните права. Но с течение на времето всички тези тежести се натрупват.

Нека си припомним какво се случи в Русия преди няколко години. През сезон 2012-2013 елитните отбори там имаха нетни разходи в размер на 284 милиона долара (в интерес на истината тази сума не отстъпваше значително от 440-те милиона през същия период на Острова). После, заради комплекс от причини, рублата загуби почти половината от стойността си спрямо основните валути.

Резултатът? През 2015-2016 руските клубове вече имаха положителен нетен разход (което означава, че изкарват повече пари от трансфери, отколкото харчат) - около 55 милиона долара. С други думи те вече не трупат активи, а ги разпродават.

През миналото лято нетните разходи във Висшата лига възлизаха на около 900 милиона долара. Ще се промени ли това, ако паундът се обезцени още повече? Възможно ли е - айде стига бе - и там клубовете да започнат да разпродават?

Разбира се, нищо не е изключено. Но внимателен анализ показва, че опасенията са безпочвени заради редица фактори.

Най-значимият са приходите. Английските отбори генерират една част от приходите си в паунди, а остатъка - в други валути. Това без съмнение е най-глобализираното футболно първенство. Продажбата на сезонни билети, приходите от местни спонсори и сделката за тв правата вече са на по-ниска стойност, когато става дума за привличане на чуждестранни играчи. Договорът за излъчване на мачовете в периода 2016-2019 бе подписан през февруари 2015 г. срещу 7,860 милиарда долара. Днес същите тези права са на стойност 6,210 милиарда долара. 

Все едно 1,65 милиарда долара са се изпарили във въздуха!

Това обаче е само едната страна на монетата. Висшата лига продава правата си и зад граница срещу приблизително 3 милиарда паунда. Само че повечето от тези сделки не са в паунда, а в долари или евро. Освен това много английски клубове сключват сделки с глобални спонсори също в евро или в долари.

Да, това не е перфектният сценарий, но е достатъчно, за да компенсира значителните загуби на трансферния пазар. Руските отбори например нямаха подобен механизъм, тъй като приходите им зависят почти изцяло от вътрешните пазари.

Има и друг момент - грандовете, които редовно участват в Шампионската лига и Лига Европа, се наслаждават на завишения награден фонд на УЕФА. А европейската централа се разплаща в швейцарски франкове. През юни 50 милиона швейцарски франка бяха на стойност 35 милиона паунда. А сега вече струват 41,7 милиона паунда.

Още един фактор - поляризацията в модерния футбол и огромната разлика в богатството съществува и във Висшата лига. Поне десетина английски клуба обаче са сред най-големите на континента. Това означава, че е малко вероятно конкурентите от Бундеслигата, Серия А или Примера дивисион изведнъж да започнат да отмъкват най-добрите футболисти. Естествено, ситуацията е различна, когато в наддаването се включат "Барселона", "Реал" Мадрид, "Байерн" или "Ювентус".

Колкото и да е странно, в поелия надолу паунд има и потенциални ползи. Местните играчи например ще поевтинеят и това може да подтикне клубовете да потърсят таланти в долните дивизии или дори да си отглеждат собствени. Освен това самите отбори ще станат по-привлекателни за чуждестранните инвеститори - просто защото ще струват по-малко.

Има поне 101 причини, които могат да повлияят върху финансовото здраве на Висшата лига. И далеч не всички са свързани с валутните курсове. Дори експертите не са категорични накъде ще поеме британската икономика след Brexit. Нищо чудно и следващият договор за тв правата да бъде на по-ниска стойност, тъй като медийните гиганти, които сега платиха със 70% повече, все още чакат напразно високите рейтинги и лавина от абонаменти. Феновете могат да решат, че нелегалните стриймове са по-добра алтернатива от плащането за билет или пряко излъчване.

Всичко това са просто възможности. И макар че изглеждат твърде далечни, е по-вероятно именно те да повлияят негативно върху Висшата лига, отколкото актуалните колебания на валутните курсове.