на живо

Между топката и вярата. Футболисти, които станаха свещеници (ВИДЕО)

Някога те печелеха луди пари на терена, но днес мисията им е да проповядват божието слово

На 10 май 1998 г. северноирландски футболист на име Филип Мълрийн записва единствения си мач за „Манчестър Юнайтед”. Алекс Фъргюсън пуска 20-годишния талант като титуляр срещу „Барнзли”. Мълрийн изиграва 90 минути рамо до рамо с Райън Гигс и Ники Бът. Младокът сбъдва мечтата си и помага на „червените дяволи” да спечелят с 2:0.

Следва трансфер в „Норич” за 600 000 паунда. За 6 сезона с екипа на „канарчетата” Филип изиграва 161 мача и отбелязва 18 гола. Във визитката му личат 27 двубоя и 3 попадения за Северна Ирландия.

Мърлийн в никакъв случай не е ангел. Често нарушава режима и вкарва в леглото си куп манекенки. Една от тях почти го разорява чрез развод. Това плюс неудачни инвестиции в крайна сметка го докарват до банкрут.

И точно тогава приятелите на Филип стават свидетели на удивителна трансформация. Той първо се заема с благотворителност, помага на бедните и 31 години след края на кариерата си постъпва в Папския университет в Рим. Миналата седмица английските медии съобщиха, че бившият „червен дявол” е ръкоположен за католически свещеник.

На всичкото отгоре отец Мълрийн, който някога печели по 600 000 паунда годишно, даде обет за бедност...

Но ако смятате, че това е единственият бивш футболист, приел като своя втора мисия да проповядва божието слово, грешите.

Гавин Пийкок

В средата на 90-те атакуващият халф носи екипа на „Челси” и бележи 17 гола в 108 мача. Освен това играе за КПР и „Нюкасъл”. Прекратява кариерата си през 2002 г. и започва работа за Би Би Си като експерт. Редовно посещава методистка църква и започва да чете проповеди, учи теология в Кеймбридж и занимава за Канада. Там преминава 3-годишен курс по богословие с цел да стане свещеник. Днес е пастор в Калгари. Преди две години Пийкок се замесва в скандал - в „Туитър” твърди, че задачата на жените в брака е да се подчиняват на мъжа.

Тарибо Уест

Бившият национал на Нигерия е олимпийски шампион от Атланта 1996 и участник на световните първенства през 1998 и 2002 г. Защитникът има зад гърба си 4 сезона за „Оксер” и престои в „Милан” и „Интер”.

Кариерата му запада в края на 90-те, когато според официалните данни Уест е едва на 25 години. Съществува и версия, че той всъщност е с 12 години по-възрастен.

Освен футбола, основна роля в живота му играе религията. Той дори провежда любопитен диалог със своя треньор Марчело Липи чрез италианските медии. „Бог ми каза, че трябва да играя”, категоричен е Тарибо. „Странно, на мен не ми е споделял нищо подобно”, отсича Липи.

Днес нигериецът е свещеник в Северна Италия.

Андрей Кирилик

Украинецът изиграва 115 мача и бележи 14 гола за „Черноморец” Одеса. Избиран е два пъти сред най-добрите играчи в местното първенство. Същевременно редовно посещава християнски храм, помага на игумена пред олтара и пее в църковния хор. Приключва с футбола през 2008 г. и се записва в Духовната семинария на Одеса. Днес е свещеник.

Анатолий Раденко

Роден в Донецк, започва кариерата си в „Шахтьор”. През 1977 г. печели Купата на СССР и сребърен медал в шампионата. След кариерата си става треньор.

През 1997 г. се покръства в Луцк и първо посещава църквата като вярващ, а след това започва да помага в службите. През 2009 г. е ръкоположен за дякон.

„Задачите и на треньора, и на свещеника са сходни. Те трябва така да вършат делата си, че хората да станат по-добри”, споделя отец Анатолий.