на живо

Стефка Костадинова: Не е важно количеството, а качеството

"Казвам на нашите спортисти да имат самочувствие като българи и всички в Токио са на равен старт", заяви председателката на Българския олимпийски комитет

БГНЕС

Не количеството на спортисти в Токио, а техните шампионски качества са важни за добро представяне на българската делегация на олимпийските игри. Въпреки че страната ни изпрати само 85 спортисти - най-малък брой от 1936 г. насам, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова е убедена, че те ще се представят достойно. 

Антоанета Костадинова вече спечели едно отличие - сребърен медал на 10 м въздушен пистолет.

Снимка: Lap.bg

"За разлика от Рио де Жанейро, когато имахме медал в края на олимпийските игри, сега се случи във втория състезателен ден. Това беше много стимул, много емоция за цялата българска делегация. Стискаме им палци! Не искам да забравяме невероятната Мария Гроздева, която има 38 години спортен стаж, 7 олимпиади и 5 медала от олимпийски игри. Също плуването - тези деца, които покриха нелеките нормативи. Вярно е, малка делегация сме, само с едно медалче сме, но сребърно. Мисля, че той ще остави Тони Костадинова до 2024 г., където в Париж ще стане олимпийска шампионка", заяви Стефка Костадинова в предаването "Тази сутрин".

Световната рекордьорка във скока на височина разкри, че се чува и насърчава всеки един от родните спортисти в Япония. 

Снимка: Lap.bg

"Говорих последно със Станимира Петрова, която беше в много тежко състояние психическо, искаше да се отказва от бокса. Аз ѝ казах, че може би това ще я запази до другите олимпийски игри. Когато един спортист постигне всички титли, световни рекорди, олимпийски титли, то нямаш и повече мечти, желание да спортуваш. Така беше с мен 1988 г., когато станах втора в Сеул. Това ме запази за Атланта 1996 г. Много им стискам палци, преживявам с тях и загуби, и победи. За момента сме само с 1 медал, с много малка делегация, но не е важна бройката, важно е качеството. Последната седмица очакваме от художествената гимнастика, борбата, атлетиката, щангите, бокса, карате и кану. Дай Боже, тъй като сме длъжници на България ние спортистите, да ви зарадваме с българския химн. Аз съм минала целия този път. Знам, че когато човек не успее, най-много се ядосва, страда, преживява. И не е нужно допълнително да ги обременяваме, според мен", разкри Костадинова и добави:

"Едни олимпийски игри са каймакът на спортната кариера. Когато разговарям с тях, аз не ги товаря с някакви очаквания, а им казвам да имат самочувствие като българи, че всички спортисти там са на равен старт и няма фаворити. Мисля, че ако съумеят да не се контузят, тяхната върхова спортна форма да бъде в Токио, това ще е най-доброто за България. Когато човек е в спортна форма не е нужно някакъв си ръководител да се обажда, да му казва, че на него разчита. По-добре треньорът да си комуникира с тях. По-често си говоря с моя щаб"

Легендарната лекоатлетка не успя да присъства на откриването на олимпийските игри, тъй като се контузи по време на сутрешен крос. 

Снимка: Lap.bg

"Щях да летя на 19, в понеделник. В неделя реших да си направя сутрешния крос, стъпих накриво, заболя ме коляното. Понеделник сутринта отидох при Тони Георгиев, направихме снимка и се оказа, че съм разкъсала вътрешна връзка. След 5 дни ще знам дали ще има операция. Тук, на Черноморец, на каравана и бунгало, съм дошла за 2 дни, да си почина и да си изчистя малко главата. Един медиен човек трябва да е свикнал с всякакви писания по свой адрес", заяви тя.

"Всички наши големи специалисти, поради слабо заплащане, отидоха в чужбина и предадоха своя опит. Едно време ние ги учихме, а сега нашите специалисти си работят навън. Може би треньорът, който кове талантите, прави спортиста, трябва да получава една много по-голяма заплата, за да ги запазим в България", анализира тя.

Снимка: Lap.bg

Костадинова все още държи световния рекорд в скока на височина - 209 см на първенството в Рим преди 34 години! Тя си пожела скоро той да бъде надминат, но от българката Мирела Демирева.

"След 20-ата година спрях да броя, защото зная, че няма незаменими хора, незаменими рекорди. Много ми се иска в най-близко бъдеще Мирела Демирева да скочи 210 см. Това за мен ще е най-голямото щастие - да е българка", заяви тя.

Костадинова е категорична, че като спортист ѝ е било по-лесно, отколкото като ръководител на Българския олимпийски комитет, какъвто е от 2005 г. насам.

Снимка: Reuters

"За мен се грижеха цял щаб от хора - треньор, психолог, лекари, масажисти. Сега, на този мой пост, аз се грижа за хората и отговорността е много по-голяма. Много повече страдам, много повече изживявам. Много по-лесно е човек да скача и да спортува, да се състезава. Докато гледам отвън все искам да им помогна, да скоча, да плувам, да бягам, да вдигам щангите, да играя с топката. Жалко е, че няма публика. Жалко е, че ги няма тези фенове, които надъхват спортистите, защото това е все едно си на тренировка. Няма кой да ти скандира името, да пее "Българи-юнаци", заяви тя.

Според Костадинова, отлагането на Игрите е причина и за по-колебливото представяне на част от спортистите. Заради пандемията от коронавирус най-авторитетният форум се провежда година по-късно.

"Никой не ми се е оплакал. Говоря за хора с такъв български спортен дух, че направо им се възхищавам!", заяви Костадинова.