на живо

Трагичната любовна история на Балканите и европейските първенства

България не е сред страните с големи традиции на европейски първенства

3 от 12. В други сфери това може да много, но когато говорим за футбол... Нещата стоят по различен начин. Когато е замесен Балканският полуостров, където страстите винаги са нажежени, този резултат е доста неприятен.

3 от 12 възможни отбора от близките ни страни се класираха за европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 11 юни до 11 юли 2021 г. Северна Македония ще направи своя дебют, докато световните вицешампиони от Хърватия ще присъстват в груповата фаза на най-важното първенство на Стария континент за 6-и път (5-и пореден). Отборът на Турция също си осигури участие за 5-и път.

Снимка: Reuters

Приемаме, че на Балканите има 12 държави - България, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. С класирането на югозападните ни съседи за европейско, остават само 3, които все още не са играли на такъв форум - Черна гора (независима от 2006 г. насам), Косово (независима от 2008 г. насам) и Босна и Херцеговина (независима от 1992 г. насам). 

Всички други страни поне веднъж са участвали в мечтаните финали. Гърция (4 участия - 1980, 2004, 2008, 2012 г.) дори е европейски шампион от 2004 г.! Но този път не успя да се представи на ниво в груповата фаза на квалификациите.

Участието на Албания е едно - през 2016 г., когато отборът дори записа една победа - срещу Румъния. Словенците са се подвизавали на този форум също веднъж - през 2000 г., като в актива си имат две равенства (срещу Югославия и Норвегия).

До последно тимът на Сърбия пазеше надежда, че ще се класира за важните мачове. Но съдбата (и сгрешената от Александър Митрович дузпа) пратиха на финалите Шотландия. За сърбите провалът беше огромен! Страната не е играла на европейско първенство от 2000 г. насам. Въпреки че тогава страната се наричаше Съюзна република Югославия и в състава ѝ влизаха Сърбия, Черна гора и Косово. Общо взето, западните ни съседи никога не са участвали на европейско първенство като самостоятелна държава! 

Често сърбите сочат себе си за приемници на традицията на Югославия. Страната, която се разпадна в началото на 90-те години на ХХ век е участник на първото европейско първенство през 1960 г., като на финала губи от СССР. 

Снимка: Getty Images

Повтаря същото класиране през 1968 г. (на финала губи от Италия), а през 1976 г. на първенството, на което е домакин, Югославия постигна четвърто място. През 1984 г. футболният тим на страната завърши на осмо място. През 1992 г. отборът се класира за финалите, но заради войната между сърби, хървати и босненци, беше дисквалифицирана. 

Хърватия със сигурност може да бъде посочена като една от големите сили на Балканите. В последните години няма голямо първенство, на което тимът да не се е подвизавал. Хърватите играха за първи път като самостоятелна държава в групите на европейското през 1996 г. - само година след края на войната със Сърбия. Тогава достигнаха до четвъртфинал.

Често сравняваме България с Румъния, но истината е, че северните ни съседи са играли 5 пъти на европейско - 1984 г., 1996 г., 2000 г., 2008 г. и 2016 г. Успехите на тима не са големи и той успява да прескочи групите само веднъж - през 2000 г., когато достига до четвъртфиналите. 

Румънците, също като родните "лъвове", играха в плейофите за класиране на предстоящото първенство, но загубиха от Исландия.

Що се отнася до българския тим, родните национали могат да се похвалят с доста по-добра статика на световни първенства - 7 участия от 19 възможности. На европейско първенство "лъвовете" са играли само 2 пъти - през 1996 г. и 2004 г. И в двата случая отборът ни не успя да излезе от групите.

Снимка: Getty Images

Има ли случаи, в които нито една балканска държава не е участвала на европейско първенство? Да, има, но съществува и логично обяснение. Между 1980 и 1992 г. участниците в най-важните мачове са 8 - домакинът и победителите в седемте квалификационни групи. През 1988 г. няма нито един представител на Балканите сред тях.

От 1960 г. до 1976 г. само 4 отбора се класират за финалите, като квалификациите преминават като тези на европейските клубни турнири - елиминации след жребии. През 1972 г. и 1964 г. между полуфиналистите няма нито един тим от нашия полуостров.