на живо

Епизод 7: Да те удрят със силата на един тон в главата (ВИДЕО)

„В ръкавиците на Пулеви“: остават три дни до галата на Кубрат и Тервел в Калифорния

Епизод 7: Да те удрят със силата на един тон в главата (ВИДЕО)

Бокс в тежка и полутежка категория. Професионален. Говорим за мъже, които обикновено са близо до два метра ръст и с тегло от над 90 кг (полутежка категория), до над 110 кг.

Наистина, можем ли да си дадем сметка колко тежки удари нанасят подобни бойци?

Даваме ли си сметка, че двама от топ бойците в света в полутежка и в тежка категория на профибокса са българи?

В петък, в 5:00 часа сутринта, в прочутата зала за бойни спортове „Хангар“ в Коста Меса, щата Калифорния, Кубрат и Тервел Пулеви ще дадат всичко, на което са способни, за да победят в своите очертаващи се много емоционални и корави битки.

Кубрат Пулев се изправя срещу лудия поляк с допинг афера зад гърба си Анджей Вавжик в тежка категория, а Тервел Пулев се качва на ринга срещу американеца Дионардо Майнър, срещу когото очакванията са, че ще му бъде изключително трудно.

В епизод 7 на специалната дигитална поредица „В ръкавиците на Пулеви“ решихме заедно с Кубрат и с Тервел да заснемем един образователен епизод, в който да разкажем на всички в България колко важна е боксовата екипировка.

Един удар на средностатистически професионален боксьор в полутежка и тежка категория се изчислява от специалистите между 700 кг и 1 тон.

Вие представяте ли си го това?

Да ви удари някой в главата със силата на половин тон, или на един тон?

Еквивалентът на удар с един тон в главата ви е все едно да ви блъсне спортна кола, която хвърчи с бясна скорост.

Друг въпрос е, че професионалните боксьори в полутежка и тежка категория удрят 10 пъти по-силно от всеки средностатистически човек, който не е боксьор.

Поради тази причина, боксьорите носят ръкавици и то не какви да е и произволно избрани, а специални ръкавици, които са съобразени по големина и дебелина спрямо категорията, в която се състезават.

Всичко това е строго регламентирано в правилника и се следи зорко от съдията, преди да ви допусне да се качите на ринга.

Боксьорите в полутежка и тежка категория провеждат тренировките и спарингите си с ръкавици, които са с тежест от 16 или 18 унции. Унцията пък е мерната единица, с която се измерва тежестта на ръкавицата.

Ръкавици, с тежест 16-18 унции са подходящи за спаринг, защото предпазват от тежки наранявания и аркади.

Официалните мачове на боксьорите, които тежат между 90 и 110+ кг, т.е. полутежка и тежка категория, се провеждат с ръкавици, които са 12-16 унции.

И сега, нека ви кажа на по-разбираем език колко тежи една боксова ръкавица.

Само така може да добиете представа какво означава да сте на ринга в продължение на 6, 8, 10, 12 рунда с ръкавици върху ръцете, с вдигнати ръце, които да ви предпазват, да играете добре защита и същевременно, да атакувате качествено.

Една ръкавица от 14-16 унции, същност, тежи половин кг.

Това означава, че във вскеи свой мач Кубрат и Тервел Пулеви носят по 1 кг върху двете си ръце, като не забравяйте, че преди да пъхнат ръцете си в ръкавиците, върху ръцете им са поставени специалните бинтове, т. нар. тейпове, което прави тежестта двойна.

Спарингите, боксьорите провеждат с каски, които предпазват главата от тежки удари и сътресения.

Каските днес са толкова модерни, че някои от тях, като тази например, която използваше Тервел при своите спаринги, имаше изграден предпазител на нивото на носа.

Другото, без което нито един боксьор няма право да се качи на ринга, са специалните гуми, които бойците поставят в устата си, за да предпазват зъбите.

На боксов език, тези гуми си имат име: назъбници.

Кубрат ни обясни, че всеки боксьор трябва да има по два назъбника за всеки свой мач, в противен случай не те допускат до ринга.

Целта е, ако понесеш тежък удар и твоят назъбник хвръкне в публиката, извън ринга, за да продължиш, трябва да поставиш нов.

Това налага винаги да си имаш една резерва.

В случая на Кобрата, който е виден патриот, дори назъбниците му са изработени в цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено.

Тервел пък ни разказва, че тези назъбници не се купуват свободно в магазина, нито можеш да си ги поръчаш онлайн от някой сайт.

Те се изработват специално за всеки човек, като се прави отливка на челюстта и захапката му.

Ако случайно поставиш чужд назъбник, то рискът да нараниш сериозно зъбите си, е огромен.

Друг задължителен атрибут, както по време на официални мачове, така и по време на спаринги, е бандажът.

Той защитава слабините от коварни удари, които доста бойци си позволяват да нанасят под пояса.

И така, стигаме до въженцето за скачане.

Всички сте виждали как боксьорите скачат виртуозно на въже. Те са направо професори в това отношение!

Спомнете си как само го правеше Роки във всички епизоди от митичната му сага на шампион, излязъл от гетото на Филаделфия.

Виждали сте със сигурност как скачат на въженце и Тервел, и Кубрат.

Боксьорите използват тренировката с въже за бързина на краката, която при тях е просто от жизненоважно значение.

А сега, само да ви кажа, че най-великото въженце за скачане, което някога съм виждал, е това, което има Тервел.

То е старо, пази си го от години, но както се шегува Кубрат, ти само като му видиш въжето и ти става ясно, че никога не бива да се качваш срещу него на ринга.

И като се замисля, прав е Кобрата.

Аз например, никога не бих посмял да изляза срещу Тервел, но не мисля и че има много боксьори, които с охота биха си уредили среща с Тервел на ринга.

И така, дано сте научили нещо от този епизод.

Целта му беше именно тази.

Да ви разкаже колко опасен спорт може да бъде бокса, но в същото време и каква отговорност носи всеки, който има правото да се нарече професионален боксьор.

До нови срещи!

Очаквайте утре епизод 8 от „Ръкавиците на Пулеви“, а ние лека-полека се насочваме вече към Лос Анджелис, защото бойната гала на братя Пулеви е в петък, 15-и декември българско време и започва в 5:00 часа сутринта в ефира на bTV.