на живо

"Здрави и силни": Кога, как и защо се правят промени в диетата? (ВИДЕО)

В епизод 12 от поредицата Белчо Христов разяснява стратегията на хранене

"Здрави и силни": Кога, как и защо се правят промени в диетата? (ВИДЕО)

Ден за размисъл е, но и време за поредната част от рубриката "Здрави и силни". В епизод 12 водещият Белчо Христов разяснява кога, как и защо се внасят корекции по хранителния режим.

Промените в една диета не се правят заради самите промени и търсено "разнообразие", а за преодоляване момента на адаптация на организма към стресовите фактори за прогрес.

Основната цел чрез диетата е да се осъществява рекомпозицията на телесния състав. Организмът, през цялото това време, се опитва именно да се адаптира. Точно тук идва моментът, в който храната трябва да повлияе благоприятно в услуга на човешката физиология и да бъдат нанесени корекции в режима.

"За да имаме междинни резултати, ние трябва да си водим дневник. В моя случай, всеки клиент има профил в моя сайт, с база данни – неговите собствени антропометрични и лабораторни показатели, на база на които се правят осъзнати промени.", казва Христов, който е специалист по клетъчно хранене.

Снимка: belchohristov.com

"Друга причина за промени е междинната форма на човека, който спазва плана си за развитие – диетата. Например, клиентите ми пускат на мейл на всеки 7 или 30 дни снимки и на междинната форма.

Според това, което аз виждам: задържане на вода, предварително осъществени целеви килограми, изоставащи мускулни групи и т.н., правя нужните промените. Те засягат: калорийна макрорамка, процент разпределение на макронутриентите, ротация на въглехидратите и други".

На база снимки се отсъжда и прогресът, например, ако целта е промяна във визията.

Снимка: belchohristov.com
А ако работим в посока подобряване на показатели - кръвна захар, ASAT, ALAT и други?

"Също! Дори и в диета в посока оптимизация на кръвната захар, което се постига на база еднообразно хранене с комплексни въглехидрати, идва време да се опита, най-малкото, с тази промяна да се интегрират вече и плодовете, по-разнородните въглехидрати от типа, такива с висок гликемичен индекс и т.н."

Промените се правят за цял живот! Защото чрез храната ние сме жизнени, a целта ни да сме жизнени цял живот всъщност е процес, при това доста дълъг. За него са нужни факторите време и подход - в случая стратегията на хранене.

Много интересни статии, написани от Белчо Христов, ви очакват на сайта www.belchohristov.com, а вашите въпроси може да задавате към него и на нашата електронна поща: [email protected]

Всички предишни епизоди от поредицата "Здрави и силни" може да откриете тук:

Епизод 1: https://bit.ly/3wy3grY

Епизод 2: https://bit.ly/3kOilmQ

Епизод 3: https://bit.ly/3XZenWK

Епизод 4: https://bit.ly/3XJYAv6

Епизод 5: https://bit.ly/3kQUGSz

Епизод 6: https://bit.ly/3Yj97hr

Епизод 7: https://bit.ly/3xeFLow

Епизод 8: https://bit.ly/3IcXnWP

Епизод 9: https://bit.ly/3K8DRwA

Епизод 10: https://bit.ly/40zgylb

Епизод 11: https://bit.ly/40LQ3ZM