на живо

НА ЖИВО: Церемонията по откриване на зимните олимпийски игри в Пекин

Официалната церемония е на легендарният стадион "Птиче гнездо" в китайската столица

Reuters

От днес (4 февруари) до 20 февруари Пекин ще се превърне в центъра на спортния свят. Столицата на Китай посреща най-добрите в зимните дисциплини, които ще се борят за отличията на 24-ите зимни олимпийски игри. 

Церемонията по откриване обещава да бъде изключително атрактивна и изпълнена със символи, свързан със страната-домакин. Тя ще започне в 14:00 ч. българско време на емблематичния стадион "Птиче гнездо". Там преди 14 години бяха открити и летни олимпийски игри, а Пекин е първият град-домакин на две различни издания на най-важния спортен форум на планетата. 

Следете церемонията с нас:

16:15 ч.: Олимпийският огън беше запален в сърцевината на снежинка, съставена от табелите с имената на всички участващи страни. Той ще гори до 20 февруари, когато ще бъде церемонията по закриването на Игрите в Пекин.

Снимка: Reuters

16:10 ч.: Олимпийският огън вече е на стадиона. Седем факлоносци ще го занесат до целта. Те символизират различните поколения, като всеки един е с десетина години по-възраснен от предходния.

Снимка: Reuters

16:07 ч.: Следващият сегмент е посветен на децата. 600 малчугани правят светлинно шоу на стадиона в Пекин.

16:02 ч.: Беше прочетена и олимпийската клетва - един от задължителните елементи в церемония по откриване на Игри.

Снимка: Reuters

16:00 ч.: Хор от 40 деца от китайско училище изпълни на гръцки олимпийския химн.

15:58 ч.: На "Птиче гнездо" е внесен олимпийският флаг. Китайски шампиони от предишни Игри имат честта да го занесат до пилона.

Снимка: Reuters

15:55 г.: Емблематичната песен на Джон Ленън "Imagine" прозвуча на стадиона в Пекин като пореден знак за братство и обединение.

15:51 ч.: 24-ите зимни олимпийски игри в Пекин бяха официално открити от президента на Китай Си Дзинпин!

Снимка: Reuters

15:42 ч.: Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах също говори пред официалните гости, като не пропусна да спомене, че пандемията от коронавирус е повлияла на спортистите. 

Снимка: Reuters

15:37 ч.: Следват официални речи. Първи е председателят на организационния комитет на Игрите в Пекин - Цай Чи.

15:34 ч.: "Заедно сме по-силни!" е мотото на следващата част. Тя показва колко си приличат емоциите в спорта с тези в ежедневието.

Снимка: Reuters

15:29 ч.: Следващата част от церемонията е посветена на... снежинките. "Основни герои" са табелките с имената на страните. Всяка от тях е вдъхновена от специфичен китайски възел, а посланието е, че също като снежинките, всяка държава носи собствени характеристики. Обединени обаче те образуват красива приказка.

Снимка: Reuters

15:24 ч.: Традиционният парад на нациите в Пекин приключи. Последни излязоха представителите на Китай. Време е церемонията по откриване да продължи. 

Снимка: Reuters

14:57 ч.: Един от най-атрактивните делегации беше тази на Американска Самоа. Знаменосецът Нейтън Кръмптън, който ще се бори за достойно представяне в скелетона, се появи с традиционно облекло, въпреки ниските температури. 

Снимка: БГНЕС

14:56 ч.: Българската делегация излиза на стадион "Птиче гнездо". Знамето се носи от сноубордиста Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. 16 официално са родните представители в Пекин - най-малобройната от 80-те години на ХХ век насам. 

Снимка: Reuters

14:45 ч.: Най-многобройните делегации са на САЩ - 222 спортисти, Канада - 215 спортисти и Руския олимпийски комитет - 212 атлети. С над 100 представители в спортовете в Пекин са Китай (170), Чехия (113), Германия (148), Япония (124), Швеция (116) и Швейцария (168).

Снимка: Reuters

14:30 ч.: Президентът на Русия Владимир Путин е един от малкото световни лидери, които не уважиха бойкота заради подозрения за потъпкване на човешките права от страна на Китай. Той присъства на стадион "Птиче гнездо".

Снимка: Reuters

14:30 ч.: 91 делегации ще минат пред официалните гости. Те са подредени спрямо китайската азбука, така че след Гърция на парада следва... Турция. Дебют на зимни олимпийски игри правят Хаити и Саудитска Арабия. Музиката, която звучи по време на парада, е класическа. Голяма част от спортистите избраха да не присъстват заради ниските температури.

Снимка: Reuters

14:18 ч.: Петте преплетени олимпийски кръга също "изникнаха" от леда, а след тях започна Парадът на нациите. По традиция той е предвождан от делегацията на Гърция. 

Снимка: Reuters

14:16 ч.: Домакините правят ретроспекция на олимпийските игри. Капка синьо мастило се превърна във вода, а след това в лед с помощта на светлинно шоу.

Снимка: Reuters

14:15 ч.: Знамето на Китай беше вдигнато, след като до пилона го пренесоха хора с различни професии, които си го предаваха на щафета. Всички участници в грандиозната церемония са непрофесионалисти. 

Снимка: Reuters

14:05 ч.: Първият сегмент представя именно пролетта. Фойерверките символизираха прераждането на природата и семенцата на растенията. Фотографите не пропуснаха да забележат, че на трибуните вече е президентът на Китай Си Дзинпин и неговата съпруга Пенг Лиан. Той и президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, приветстваха присъстващите.

Снимка: Reuters

14:00 ч.: Начало на церемонията. Стадион "Птиче гнездо" за втори път е домакин на церемония по откриването на олимпийски игри. Преди да започне същинската част присъстващите се "забавляваха" с подгряващо шоу. Обратното броене започна от 24 - толкова са месеците в китайския календар. А на 4 февруари в страната-домакин отбелязват началото на пролетта.

Снимка: Reuters

На откриването ще видим и делегациите от атлети на 91 страни. Те изпращат в Пекин 2871 спортисти, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 дисциплини. 

Българската делегация е от 16 атлети. В последния момент ски бегачът Симеон Деянов даде положителна проба за коронавирус и това забави заминаването му. Знаменосци ще бъдат сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. Страната ни имаше също 16 представители през 1984 г. в Сараево, а през 1980 г. в Лейк Плесид те бяха 8. 

Снимка: Reuters

За първи път в историята зимните олимпийски игри ще се появят само върху изкуствен сняг. Условията ще са необичайни, но не само спортните. Това са вторите Игри (след летните в Токио през 2021), които се организират по време на на пандемия. 

В Китай държат на строга политика по отношение на коронавируса. Тестовете са ежедневни, маските са задължителни, а всеки с положителен тест се изолира веднага!

Международният олимпийски комитет беше строго критикуван за избора на страна-домакин. Повечето силни държави в света решиха да бойкотират и да не пратят политически делегации на церемонията по откриване. САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Холандия, Латвия, Тайван и Косово няма да имат представители по трибуните. 

Снимка: Reuters

Причините са в подозренията за грубо потъпкване на човешките права от страна на Китай. Държавата, превърнала се в една от най-развитите икономики в света, естествено отрича подобни твърдения.