на живо

Пекин 2022: Без натурален сняг, с бомбастичен бюджет и като гарант за мир

Знаете ли колко струва един камък за кърлинг?

Getty Image

Зимните олимпийски игри в Пекин чукат на вратата! В петък (4 февруари) ще бъде даден стартът на едно от най-важните състезания в света на спорта. 

Почитателите ще видят 109 старта в 15 дисциплини до края им на 20 февруари. 2871 спортисти от 91 страни ще се борят за отличията и ще се опитат да станат новите любимци на света. И ако тази информация ви е оскъдна, ето и няколко интересни факти, които може да си ви от полза.

1. Китай почти нямаше конкуренция при избора на домакин.
Пекин ще се превърне в първия град в света, който е бил домакин и на летни, и на зимни игри. Разликата между двете събития е 14 години. В началото конкуренцията за организатор на зимните олимпийски игри през 2022 г. изглеждаше жестока. В нея се включиха още Норвегия, Швеция, Швейцария и Германия. По една или друга причина обаче те се отказаха, а единствената друга страна, желаеща да е домакин, остана Казахстан, където опазването на човешките права също е огромен проблем. Според "Форбс" причината Китай да бъде избран, е чисто финансова. 

Снимка: Getty Image

2. В Пекин няма сняг.
Зимни олимпийски игри без... сняг. Възможно ли е? Всъщност да. За първи път в историята всички състезания ще се проведат изцяло върху изкуствен сняг. Той е в огромно количество - около 1,2 млн. кубични тона! Италианска семейна компания е отговорна за снега. 300 оръдия и 51 помпи ще осигурят така важния детайл.

3. Видимостта може да е намалена.
Сняг може да няма, но прогнозите за времето показват, че ще има... смог. В Пекин въздухът е замърсен и това може да повлияе на видимостта, дори по време на стартовете.

Снимка: Reuters

4. Бюджетът вероятно ще бъде в пъти по-голям от официалните данни.
По традиция изхарчените пари за летни олимпийски игри са в пъти в повече от тези за зимни. За организацията на Пекин 2008 бяха изхарчени 43 млрд. долара, а официално бюджетът за започващите Игри е 3,9 млрд. долара. Според авторитетното издание "Бизнес Инсайдър" обаче страната-домакин ще изхарчи 10 пъти повече - около 38,5 млрд. долара.

Снимка: Reuters

5. Срещите ще са ограничени. 
В Пекин ще се спазват стриктни правила! Предвид пандемията зрителите по трибуните ще са ограничено количество. Официалните гости - също. Това означава, че шансът младите спортисти да влязат в контакт с представители на нови спонсори, е малък.

Снимка: Reuters

6. Нула случаи на коронавирус.
Да организираш олимпийски игри в условията на все още върлуваща пандемия не е никак лесно. Особено когато имаш амбициите на китайското правителство. Местните власти са много стриктни към мерките. Две седмици преди началото 20 милиона китайци бяха поставени под карантина, а всеки, пристигащ в страната се тества няколко пъти. И въпреки това новите случаи на пристигащи, дали положителен тест, са 120 в последните 4 дни.

Снимка: Reuters

7. Игрите може да предотвратят война.
Докато светът се вълнува от напрежението между Украйна и Русия, то олимпийските игри може да са... умиротворителят. "Не си представям, че Владимир Путин ще нападне Украйна, докато един от най-силните партньори и съседи на Русия организира олимпийски игри", заяви преди дни бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфаул. 

8. В златните медали няма злато.
Това всъщност не е нещо ново. Чистото злато за направата най най-големите отличия е използвано последно през 1916 г. В Пекин те ще бъдат повлияни от местната традиция и нетрадиционен календар. 

Снимка: Reuters

9. Колко струва камък за кърлинг?
Няма как да не сте се заглеждали поне веднъж в... кърлинга. Този спорт носи много различни емоции, а един професионален камък струва... 750 долара. В Пекин трябва да пристигнат 132 от тях.

Снимка: Reuters

10. Спортистите на САЩ не разчитат на държавно финансиране. 
Въпреки че страната е един от фаворитите в няколко дисциплини и цели 222 спортисти ще пътуват за Пекин, нито един долар от данъците на американците няма да отиде при тях. Системата в САЩ просто не е такава. Те разчитат на спонсори, а за всеки приход от над 1 млн. евро плащат 37% данък.